Alanja: Grad četiri sunčana godišnja doba

Anadolija
Alanja: Grad četiri sunčana godišnja doba
Alanja, u antalijskoj regiji, poznata je turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Nazivaju ga još i "gradom gdje se sunce osmjehuje".

Okupane suncem plaže Kleopatra, Keykubat i Damlatas tokom cijele godine mjesto su odmora brojnim turistima koji rado biraju Alanju. 

Smještena je na obali Mediterana u velikom Antalijskom zaljevu između planine Taurus na sjeveru i Sredozemnog mora na jugu. U pitanju je grad koji nikada ne spava. 

Dolaskom sultana Seldžuka Aladina Kijkubada Prvog dobila je današnje ime i brojne građevine koje su postale njen zaštitni znak. Kroz grad se u dužini od 80 kilometara prostire poznata Kleopatrina plaža. 

Ona je razlog zbog kojeg turisti ne posjećuju Alanju samo tokom ljeta nego tokom cijele godine. Želeći da grad zaštite od napada, sultan je naredio izgradnju sjevernog zida duž obale i velike kule u marini koja je danas poznata pod nazivom Crvena kula.

Prepoznatljiva je po crvenoj boji cigala i impresivnoj arhitekturi.

Danas je muzej i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Tu su i pećine Dim i Damlatas u kojima se nalaze očaravajući stalaktiti i stalagmiti. 

Predsjednik Udruženja turističkih radnika Burhan Sili ispričao je za AA da je Alanja turistički aktivna tokom četiri godišnja doba. 

Alanja je u antičko doba bila pomorska baza poznata pod imenom Coracesium. Sili je istakao da temperatura i u oktobru doseže 30 stepeni Celzijusa. 

"Ovako će biti i u novembru. U more se ulazi i u januaru, februaru i martu. Kupaju se i sunčaju pogotovo turisti koji dolaze iz hladnijih zemalja", kazao je Sili. 

Najviše se za Alanju odlučuju turisti iz Rusije, Njemačke, skandinavskih zemalja ali i istočne Europe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije