Ako možete riješiti ovu mozgalicu za samo sedam sekundi, imate visok IQ

0
Radiosarajevo.ba
Ako možete riješiti ovu mozgalicu za samo sedam sekundi, imate visok IQ
Foto: Jagranjosh.com / Cilj je otkriti koji konopac na desnoj strani ploče vodi do onog koji je pričvršćen za bananu

Važno je pažljivo pogledati sliku umjesto da donosite brzu odluku između četiri moguća konopca.

Ovakve vrste zagonetki mogu vam reći puno o tome kako razmišljate i gledate na svijet te vam mogu pomoći u razvoju vještina rješavanja problema i logičkog zaključivanja.

Slika prikazuje konopac omotan oko banane koja se proteže prema drvenoj ploči s četiri konopca označena s '1, 2, 3, 4' na drugoj strani.

Otvorena sjajna grupna izložba "Video, video, video" u Sarajevu

Otvorena sjajna grupna izložba "Video, video, video" u Sarajevu

Odgovor možda nije tako jednostavan kao što mislite, jer mnogi ljudi misle da je treći konopac tačan odgovor, prema Jagran Joshu koji je stvorio ovu optičku iluziju, piše Daily Mail.

To je zato što mozak ne gleda sliku u cijelosti, već umjesto toga koristi prečice, preskačući neke dijelove kako biste mogli brže obraditi informacije. Traži najosnovnije informacije kako bi identificirao što gledate i nagađao što je cijela slika ako nije potpuna.

Koliko brzo možete pronaći tri prazne čaše na ilustraciji?

Koliko brzo možete pronaći tri prazne čaše na ilustraciji?

Godine 2011. istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu otkrili su da kada nešto nije jasno oku, um predviđa što će vidjeti i popunjava praznine.

"Naši mozgovi konstruišu nevjerovatno složenu slagalicu koristeći bilo koje dijelove koje može dobiti", objasnio je istraživač Fraser Smith.

Dakle, ako pažljivo pogledate opcije konopca i povučete crtu između banane i ploče, primijetit ćete da druga žica vodi do voća.

Budući da živimo u trodimenzionalnom svijetu, optičke iluzije vas mogu zavarati jer mozak ne dobiva iste signale poput dubine, sjenčanja, osvjetljenja i položaja kako bi interpretirao ono što vidite kao što biste dobili u svakodnevnom životu, prema Nacionalnom institutu za oči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije