Ovo su najbolja mjesta za život u cijelom svijetu: A gdje je BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolja mjesta za život u cijelom svijetu: A gdje je BiH?
Foto: Pexels / Island

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države svijeta i teritorije u kojem živi 99,7 posto populacije kako bi odabrao najmirnija mjesta za život. Lista najmirnijih mjesta za život Global Peace Indexa 2020. napravljena je na temelju triju glavnih kriterija: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stupnja militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osjećaj sreće.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje svijeta dodijeljena je Islandu. U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sustav i sustav socijalne skrbi. Štoviše, čak 97 posto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase. Brzo su reagirali i na prvi val pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti, piše Punk kufer

Novi Zeland našao se na drugom mjestu iste najmiroljubivijih država svijeta.

Treće mjesto dodijeljeno je Portugalu, koji nadmašuje prosjek industrijaliziranih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, lične sigurnosti, ali i kvalitete okoliša.

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mjesta za život dolazi iz Europe. Uz Island i Portugal na listi se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švicarska. Šesto mjesto rezervirano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

Slovenci su najbolje su rangirani iz regije, a nalaze se na visokom 11. mjestu najmirnijih mjesta za život. Institut za ekonomiju i mir smjestio je Hrvatsku na visoko 26. mjesto iste, Srbija se nalazi na 51. mjestu , Crna Gora na 69. mjestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije