9/11: Priča o misterioznoj olupini broda koja je pronađena ispod ruševina tornjeva u New Yorku

0
Radiosarajevo.ba
9/11: Priča o misterioznoj olupini broda koja je pronađena ispod ruševina tornjeva u New Yorku
Foto: Wikipedia / Misteriozna olupina ispod ruševina

Razorni teroristički napadi 11. septembra 2011. na Svjetski trgovački centar ostavili su svijet u neutješnom stanju šoka.

Godinama su ljudi tugovali, političari i stručnjaci za sigurnost fokusirali su se na terorizam, a vojni napori bili pojačani do krajnjih granica.

Vjerojatno je to razlog zašto je tek godinama kasnije ispod ruševina Svjetskog trgovačkog centra otkriveno nešto vrlo neobično. Naime, 2010. godine, kada su građevinski radnici radili na gradilištu, otkrili su olupinu starog, drvenog broda.

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

Očito pitanje je bilo - kako je stoljećima star brod završio zakopan u zemlji ispod slavnih 'tornjeva blizanaca'? Arheolozi su odmah krenuli u istragu.

Nakon četiri godine kopanja, analiziranja i proučavanja, uspjeli su utvrditi da je brod izgrađen 1770-ih - otprilike u isto doba kada je donesena američka Deklaracija nezavisnosti.

Istraživači su također utvrdili da je vrsta hrastovine korištena za izgradnju broda potjecala iz Philadelphije.

Najčudnije od svega bilo je to što su prstenovi na drvenom trupu odgovarali drugim uzorcima drvenih prstenova koji su korišteni za izgradnju Independence Halla, gdje su potpisani i Deklaracija o nezavisnosti i Ustav SAD-a.

Misteriozni brod kasnije je identificiran kao brodski čamac rijeke Hudson, koji su Nizozemci projektirali za prijevoz tereta i putnika preko stjenovitog dna rijeke Hudson.

Pa, kako je završio tamo? Iako niko ne zna tačno rješenje ove misterije, mnogi vjeruju da je, nakon 20 do 30 godina službe, brod otplovio u donje područje Manhattana gdje je potonuo. Ipak, povjesničari još uvijek nisu sigurni je li brod potonuo slučajno ili je namjerno potopljen.

Danas su ostaci broda izloženi u Albanyju u Državnom muzeju New Yorka, gdje se posjetitelji mogu diviti bizarnom otkriću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije