100 prelijepih ledničkih jezera među prašumama

Radiosarajevo.ba
100 prelijepih ledničkih jezera među prašumama
Transilvanijski Alpi ili Retezat su dio Južnih Karpata i jedan od najvećih planinskih masiva u Rumuniji.

Fondacija Sedam svjetskih čuda predložila je da se ovaj izuzetni dio planete proglasi za novo svjetsko čudo, a zasad prostor Retezata ima status nacionalnog parka međunarodnog značaja i dio je mreže evropskih zaštićenih površina Pan parks.

Masiv Retezata pokriva više od 500 kvadratnih kilometara, koje su na manjim nadmorskim visinama pokriveni djevičanski nedirnutim prašumama jele, smreke i bora koje prosijecaju planinski potoci i rijeke čija se ledena voda može piti bez bojazni od zagađenja.

Čak četvrtina planine je viša od 1.800 metara nadmorske visine, a 20 vrhova od nazubljenog granita viši su od 2.000 metara. Do njih se može doći obilježenim stazama preko ogromnih polja stijena koja djeluju vanzemaljski. Voda od lednika koji se tope sa bokova tih gromada puni više od 100 prelijepih glečerskih jezera, zbog kojih se u narodu Retezat naziva i zemljom plavih očiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije