10 feminističkih kostima za Halloween

Radiosarajevo.ba
10 feminističkih kostima za Halloween

Ukoliko ste ove godine u potrazi za kreativnijim kostimima za Halloween noć, magazin Bust ima 10 prijedloga koji su kreativni, dobro izgledaju, a i nose poruke otpora, aktivizma, ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

Pussy Riot
Okupite nekoliko prijateljica, staviti šarene skijaške maske, i počnite praviti probleme! Ovaj kostim je jeftin i jednostavan, a opet lako prepoznatljiv i vrlo aktuelan.

Naslovnica The Atlantic-a 'Having it all'
Samo se obucite u poslovnu odjeću i stavite lutku u aktovku. Kada netko pita šta ste, odgovorite, "Ja imam sve!'"

 

Noćna mora konzervativaca
Ako zaista želite preplašiti konzervativce, biti njihova noćna mora i unijeti strah u Halloween, jednostavno budite vagina!

Vaginama protiv republikanaca

Komad mesa
Ovo je kostim za sve feministkinje koje vole iskazati politički aktivizam i izraziti stav o seksizmu. Iako će većina ljudi okrenuti očima i reći da samo pokušavaju imati dobar provod.

Catwoman
Da, tehnički je ona je seksi mačka, i da, kostim je pripijen, ali nemojmo zaboraviti da je Catwoman totalna badass jer radi šta želi, bori se protiv negativaca i pobjeđuje!

Snažna žena
Samo pronađite kostim od lažnih mišića i svoj stav iskažite i u fizičkom obliku.

Rosie Riveter
Jedan od najvažnijih univerzalnih simbola feminizma, a ujedno i jeftin i jednostavan kostim. Samo obucite plavu košulju i zavežite crvenu maramu na tačkice.

 

Igra s rodnim ulogama
Obucite se kao djevojčica koja nije ograničena stereotipnim rodnim ulogama. Uz pletenice i čipkaste čarape, unesite neke dječačke karakteristike- utrljajte malo blata na noge, uzmite koju kamion igračku, a možda i knjigu o inženjeringu za više djevojaka u STEM-u!

Jednakost u braku
Dobar kostim za gay par ili samo prijatelje/ice. Obucite se u dvije mlade ili mladoženje.

Kraljica Elizabetha I
Klasično utjelovljenje samopouzdanja i moći! Obucite se kao kraljica Elizabetha za Noć vještica, a taj stav nosite svakog dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije