Zvanično: Michaelangelo bolji od Leonarda

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Michaelangelo bolji od Leonarda

Portret Michelangela Buonarottia, Jacopino del Conte

Ko je veći umjetnik, Leonardo da Vinci ili Michelangelo Buonarotti? Pitanjeneodoljivo podsjeća na ono o kokoši i jajetu. Ipak, samo podsjeća, jer odgovor postoji - Michelangelo Buonarotti. Ukoliko se može suditi po firentinskim vlastodršcima koji su od oba renesansna velikana 1504. godine naručili mural za Gradsku vijećnicu i odabrali Michelangelov rad.

To sve tvrdi ugledni likovni kritičar britanskog Guardiana Jonathan Jones u svojoj novoj knjizi The Lost Battles. Pa iako je priča odranije poznata, ovo je prva knjiga u potpunosti posvećena tom zaboravljenom dvoboju.

Leonardo je bio etabliraniji i cjenjeniji početkom 16. stoljeća kada su vlasti u Firenci od njega i 25 godina mlađeg Michelangela naručili mural za aulu u Palazzo Vecchio. Pa iako njihovi radovi nisu sačuvani, osim preko skica i crteža, Jones ne sumnja kako je ta pobjeda pogurala Michelangelovu karijeru i osigurala mu važne narudžbe, poput Sikstinske kapele.

"Michelangelo je zbog pobjede na tom natječaju došao na glas kao najveći umjetnik u historiji", kaže Jones za Reuters. Tako su se promijenili lice i tok renesanse.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije