Zuckerberg odlučio šta će biti u centru svih Facebook usluga

Fena
Zuckerberg odlučio šta će biti u centru svih Facebook usluga
Pixabay / Društvene mreže
Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 6,44 milijarde dolara, 59 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u drugom ovogodišnjem kvartalu 2,05 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 715 milijuna, javlja Hina. 

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 63 posto, na 6,24 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 84 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana iznosili 76 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od tvrtki koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milijune posjetitelja.

"Facebook je pokazao da i golema kompanija može biti inovativna. Ta se tvrtka vrlo brzo prebacila sa stolnih na mobilne uređaje. A taj se problem najviše isticao prije nekoliko godina i javne ponude dionica", kaže Patrick Moorhead, analitičar u tvrtki Moor Insight & Strategy.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromjesečja 1,71 milijardu aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 15 posto više nego godinu dana prije. Usporedbe radi, Twitter je u istom razdoblju zabilježio rast broja korisnika za samo 3 posto.

Od svih korisnika Facebooka, njih više od 1,5 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je oko 20 posto više nego godinu dana prije.

Uz to, u proteklom je tromjesečju broj dnevno aktivnih korisnika po prvi puta premašio milijardu, a produžilo se i vrijeme koje korisnici svakoga dana provode na toj društvenoj mreži.

"Naša zajednica i poslovanje zabilježili su još jedan dobar kvartal. Posebno smo zadovoljni našim napretkom u video području jer se krećemo prema svijetu u kojemu će video biti u središtu svih naših usluga", poručio je u priopćenju osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 6 posto, na rekordnih 131,40 dolara, što je trostruko više u odnosu na cijenu u inicijalnoj ponudi dionica (IPO) 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije