Zavirite u unutrašnjost najčuvenijeg zatvora na svijetu: Alcatraz, kao nijedan više (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zavirite u unutrašnjost najčuvenijeg zatvora na svijetu: Alcatraz, kao nijedan više (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Inside guide to San Francisco tourism

Ostrvo Alcatraz (poznato i kao The Rock) nalazi se u središtu zaljeva San Francisco, oko 2,4 kilometra od istoimenog grada u Kaliforniji. 

Na ovom malom ostrvu prvo je sagrađen svjetionik, zatim vojna utvrda, pa vojni zatvor (1868. godine), a od 1933. do 1963. godine bio je lokacija čuvenog istoimenog saveznog zatvora. U Alcatrazu je bio zatvoren veliki broj najgorih kriminalaca. Do dana ukidanja, Alcatraz je glasio za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi.

Zbog visokih troškova održavanja, sve potrepštine i oprema su se morali prevoziti na otok, zatvor je ispraznio svoje ćelije nakon 29 godina, ali je ipak „ugostio“ neke od najzloglasnijih kriminalaca američke historije.

Među njima su i Al Capone te James Whitey Bulger (uskoro izlazi novi film u kojem ga je utjelovio Johnny Depp).

Početkom novembra 1969. zauzela ga je grupa lokalnih domorodaca, koji su bili dio talasa aktivizma za prava domorodaca koji se proširio čitavim Sjedinjenim Državama javnim protestima tokom 1970-ih. Ova okupacija potrajala je više od 19 mjeseci. 

1972. godine Alcatraz je postao zaštićeno nacionalno područje, a 1986. uvršten je na spisak nacionalno-historijskih znamenitosti SAD-a.

Alcatraz je danas omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja. Među znamenitosti ostrva spadaju glavni blok zatvora, trpezarija, biblioteka, svjetionik, ruševine Upravničkog doma, Oficirski klub, paradni teren, Zgrada 64, vodotoranj, Zgrada novih industrija, Industrijska zgrada i rekreacijsko dvorište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije