Zaštita podataka građana BiH: Korisnici Facebooka, Instagrama i WhatsAppa pozvani na oprez

0
Radiosarajevo.ba
Zaštita podataka građana BiH: Korisnici Facebooka, Instagrama i WhatsAppa pozvani na oprez
Foto: EPA - EFE / Ilustracija/Mobitel

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini poziva na oprez građane pri
objavi ličnih podataka na Facebook, Instagram i WhatsApp stranicama. U prilog idu i skorije promjene koje je pokrenula kompanija Meta Platforms, Inc. (nekadašnji
Facebook).

Naime, kompanija Meta je 26.06.2024. promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike a da pri tome nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini, te i još nekim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije.

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, video zapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije vještačke inteligencije a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije.

Iran bi mogao uskoro napasti Izrael? Pentagon pozvao na brzo raspoređivanje snaga u regiji

Iran bi mogao uskoro napasti Izrael? Pentagon pozvao na brzo raspoređivanje snaga u regiji

Također, korisnicima iz Bosne i Hercegovine nije dana mogućnost odbijanja takve upotrebe podataka. O vijestima korisnici iz Bosne i Hercegovine nisu upoznati, dok su državljani Europske unije prilikom logiranja na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja, pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga vještačke inteligencije.

Smatramo da je Meta bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima u Bosni i Hercegovini te i drugim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije. Institucije nadležne za zaštitu ličnih podataka u regiji se suočavaju sa negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike sa kojim bi institucije surađivale.

Agencija se 29.07.2024. obratila kompaniji Meta sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika sa kojim bi mogli uspostaviti kontakt povodom navedenog pitanja. Odgovor kompanije Meta nismo još dobili.

Očekujemo da će se u doglednom vremenu predstavnici navedene kompanije obratiti kako bi se trajno riješio problem u vezi informiranja građana Bosne i Hercegovine u vezi sa obradom podataka koju Meta provodi, te se građanima osigurala identična prava na zaštitu ličnih podataka i privatnosti kakva imaju građani Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije