Zahvaljujući novom izumu uskoro ćemo moći "kampovati" pod vodom

Radiosarajevo.ba
Zahvaljujući novom izumu uskoro ćemo moći "kampovati" pod vodom
Foto: Michael Lombardi / Ocean Space Habitat

Još od početka modernog "scuba" vremena, kojeg je pokrenuo slavni pustolov Jacques Cousteau ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća, istraživači okeana traže nove načine da ispod površine mora ostanu još duže.

Ograničeni veličinama boca za kisik i ljudskom fiziologijom pod pritiskom, ronioci moraju svako malo izranjati na površinu, ponekad i u trenutku kada upravo trebaju doći do dna. 

No, sada bi se sve moglo promijeniti - naime, izumljen je "šator za podvodno kampiranje", a osmislili su ga istraživač National Geographica Michael Lombardi i Winslow Burleson, profesor na Univerzitetu u New Yorku. "Šator" se zove "Ocean Space Habitat".

Standardna "aparatura" za disanje pod vodom dolazi s brojnim ograničenjima. Primjerice, ronioci koji idu duboko brže gube kisik, jer naše tijelo troši više kisika kako se krećemo više u dubine. Također, izroniti bez problema po zdravlje je umijeće samo za sebe - nestručno izranjanje može dovesti do izuzetno opasne dekompresijske bolesti, a ponekad odlazak na liječenje u hiperbaričnu komoru može biti i kompliciran i skup.

Lombardijev i Burlesonov "šator" želi smanjiti mogućnost ovih problema, i to tako što su napravili "podvodni prostor za disanje", a ronioci se mogu sakriti i od hladnoće i od predatora.

U "šator" se može smjestiti više ronioca, a s njim mogu plivati do površine, do suhe komore, zamijeniti opremu, pričati i jesti, procesuirati uzorke - pa čak i spavati!

Inovatori navode da bi i cijena bila prihvatljiva, a u toku je traganje za finansijskim investitorima koji će im pomoći da projekt postane i stvarnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije