Zagrebački festival subverzivnog filma

Radiosarajevo.ba
Zagrebački festival subverzivnog filma


Ovogodišnje, treće izdanje Subversive Film Festivala održaće se od 1. do 25. maja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC, te u bivšoj zgradi Muzeja savremene umjetnosti. Nakon što je prvi Subversive Film Festival , 2008. godine, bio posvećen obilježavanju jubilarne godišnjice '68-e, a drugi 60-oj godišnjici Kineske revolucije, treći po redu festival kao okvirnu temu ima propitivanje socijalizma.

Pored prikazivanja sociološki bitnih dokumentarnih i igranih filmova, Subversive Film Festival ima i prateći teorijski program. Posebno zanimljiva najava odnosi se na veliku međunarodnu konferenciju koja će se održavati od 3. do 7. maja pod nazivom „Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas“, na kojoj će glavni gosti biti Slavoj Žižek, stalni gost ovog festivala, i Srećko Horvat, hrvatski teoretičar i semiolog, Žižekov učenik. Pored njih, na konferenciji će učestvovati i brojni intelektualci, sociolozi, profesori ekonomije, pisci i umjetnici iz regije i svijeta: Michael Lebowitz, Samir Amin, Boris Buden, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, a Noam Chomsky i Michael Hardt biće prisutni na video-konferenciji.

U kinu Tuškanac publika će moći vidjeti veliku retrospektivu jugoslovenskog filma, tj. filmsku produkciju naših prostora od početka 50-ih pa do kraja 80-godina. U kinu Studentskog centra prikazivaće se izbor iz latinoameričkih i istočnoevropskih kinematografija s fokusom na revolucionarni filmski modernizam 60-ih i 70-ih godina. Treći dio filmskog programa festivala prikazivaće se u kinu Grič, a predstaviće autore savremenog političkog filma.

Predah od „teških tema“ prikazanih filmova i sa debata, posjetioci će moći imati na koncertima bendova Tindersticks, Secret Chiefs 3 i Cinkuši, koji također spadaju u prateći program ovogodišnjeg festivala.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije