Začete vantjelesnom oplodnjom pomoću robota: Rođene dvije zdrave bebe

0
Radiosarajevo.ba
Začete vantjelesnom oplodnjom pomoću robota: Rođene dvije zdrave bebe
FOTO: Arhiv / Umjetna oplodnja

Španski startup napravio je robota za ubrizgavanje sperme koji se može kontrolisati pomoću PlayStation kontrolera. Ekipa ga je uspješno koristila za oplodnju ljudskih jajašaca, što je na kraju rezultiralo rođenjem dvije zdrave bebe.

Kako izvještava MIT Technology Review, jedan od inženjera koji je radio na prvom svjetskom robotu za oplodnju nije imao toliko iskustva u polju medicine plodnosti – tada je iskoristio PlayStation 5 kontroler.

Koristeći kontroler, student inženjer iz startapa Overture Life upravljao je sićušnom, mehanizovanom iglom za vantjelesnu oplodnju (IVF) da deponuje pojedinačne ćelije sperme u ljudska jajašca više od deset puta, prenosi Futurism.com.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

I čini se da je neobična tehnika uspjela. Ovog proljeća robotskom oplodnjom su rođene dvije djevojčice.

"Bio sam miran", rekao je Eduard Alba, student inženjerstva za PlayStation kontrolerom, za MIT Technology Review. "U tom trenutku, pomislio sam: 'To je samo još jedan eksperiment'".

Ako proces zvuči manje futuristički nego što ste očekivali, to je vjerovatno zato što jeste. U suštini, to je robotsko ažuriranje tradicionalnog IVF-a, koje uključuje ljudske stručnjake koji spajaju žensko jaje i mušku spermu u posudu pomoću posebne igle pod mikroskopom, što ponekad - ali ne uvijek - rezultira oplodnjom.

Budući da je trenutna praksa vantjelesne oplodnje tako delikatna i radno intenzivna, veoma je skupa, a svaki pokušaj trudnoće u SAD košta oko 20.000 dolara, navodi se u izveštaju.

Tu dolaze startupi poput Overture i nekoliko drugih koje je identifikovao MIT Technology Review. Cilj im je da proces učine mnogo jeftinijim i pristupačnijim sve većom automatizacijom dijelova procesa.

Do sada je Overture prikupio oko 37 miliona dolara, što je najviše od svih, uz podršku uključujući bivšu CEO YouTube-a Susan Wojcicki.

Prema riječima stručnjaka, to je samo mali korak ka potpunoj automatizaciji procesa.

"Koncept je izvanredan, ali ovo je mali korak", rekao je Weill Cornell za MIT Technolgy Review doktor za plodnost u medicinskom centru Gianpiero Palermo, koji je razvio sada uobičajenu proceduru intracitoplazmatske injekcije sperme (ICSI) 1990-ih.

Palermo je dodao da su Overtureovi inženjeri i dalje morali ručno ubaciti ćelije sperme na injektorske igle, što znači da "ovo još nije robotski ICSI".

Svejedno, to je još uvijek impresivan korak naprijed u medicini plodnosti - i da je to urađeno s PlayStation kontrolerom je nevjerovatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije