YouTube kreće u agresivniju borbu protiv blokatora reklama

2
Radiosarajevo.ba
YouTube kreće u agresivniju borbu protiv blokatora reklama
Foto: You Tube / YouTube

YouTube traži načine za agresivniju borbu protiv gledatelja koji koriste blokatore reklama dok gledaju videozapise na ovoj platformi.

Korisnici YouTubea primijetili su upozorenje s porukom da će reprodukcija videozapisa biti blokirana nakon tri videa. U upozorenju se navodi da će ih YouTube spriječiti da nastave gledati videozapise na platformi ukoliko ne onesposobe svoj blokator reklama ili ne dodaju web-stranicu na svoju "bijelu listu".

"Reklame omogućavaju YouTubeu da ostane besplatan za milijarde korisnika širom svijeta", navodi se u obavijesti. Također, YouTube "savjetuje" korisnike da odaberu pretplatu za YouTube Premium kako bi izbjegli reklame, a u tom bi slučaju "kreatori ipak bili plaćeni za ono što rade".

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Prije ovih upozorenja je YouTube samo prikazivao pop-up obavijesti korisnicima blokatora reklama podsjećajući ih da se na taj način krše pravila korištenja. Nova upozorenja su "dio malog eksperimenta koji YouTube provodi globalno", a koji zahtijeva od korisnika da ugase blokatore reklama i dozvole prikazivanje reklama na platformi ili da se pretplate na YouTube Premium.

Ukoliko korisnici ostanu uporni u korištenju blokatora, YouTube bi im mogao onemogućiti gledanje videa. Trenutno se nove mjere primjenjuju na malom broju korisnika. YouTube većinu prihoda dobiva od reklama, a pad je zabilježen u tri prethodna kvartala tako da neće biti iznenađenje ukoliko nove mjere budu primijenjene na više korisnika širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije