Youtube će se sporije učitavati ovim korisnicima: Provjerite jeste li među njima

0
Radiosarajevo.ba
Youtube će se sporije učitavati ovim korisnicima: Provjerite jeste li među njima
Foto: Pixabay / Youtube

Tokom zadnjih nekoliko mjeseci više smo puta pisali o raznim testiranjima koja se provode na YouTubeu, a usmjerena su prema regulaciji korištenja ad blockera.

Google praktički želi da se korisnicima koji se služe ad blockerima ograniči pristup YouTubeu i isprobani su razni postupci s kojima se na neki način želi kazniti one koji su se oglušili na jasne upute kako se blokiranje oglasa neće tolerisati.

Sada se na YouTubeu očigledno trenira strogoća jer nove vijesti ukazuju na činjenicu kako će se korisnicima koji se služe ad blockerima učitavanja na YouTubeu značajno usporiti.

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Prve promjene na Firefoxu

Korisnici kod kojih je najprije primijećeno usporavanje učitavanja na YouTubeu uglavnom su koristili Mozilla Firefox web preglednika.

Google testira novi koncept 'Playables': Video igre na YouTubeu?

Google testira novi koncept 'Playables': Video igre na YouTubeu?

Zanimljiva je objava jednog korisnika na Redditu koji je pokazao na koji način funkcionira usporavanje učitavanja. Na sljedećoj poveznici možete pogledati video koji prikazuje kako izgledaju učitavanja s pauzom od pet sekundi za korisnike koji koriste ad blockere. U njemu je također vidljivo kako je korisnik promijenio tzv. "User-Agent" te namjestio da ga YouTube prepoznaje kao korisnika Google Chromea i pauze od pet sekundi su nestale.

Neki su možda pomislili da se radi o problemima s vezom, ali ovaj video s Reddita je jasno pokazao da se radi o Googleovim postavkama, a mali test s promjenom "User-Agenta" pokazao je da se na Chromeu sadržaj učitava još brže.

Još jedan korisnik na Redditu pokazao je u sljedećem videu kako se pauza od 5 sekundi javlja i prilikom učitavanja same stranice. Neki vjeruju da se radi o pauzi u kojoj YouTube radi na utvrđivanju ako se koristi ad blocker, ali pitanje je ako su ovim usporavanjem korisničkog iskustva namjerno zahvaćeni različiti dijelovi YouTube platforme.

Googleovo očitovanje

Neki od vodećih tehnoloških portala u SAD-u postavili su izravne upite Googleu po pitanju novih sankcija za korisnike koji koriste ad blockere na YouTubeu.

Od sada lakše do zarade na YouTube

Od sada lakše do zarade na YouTube

Google je u očitovanju naveo kako su jasna pravila o blokiranju oglasa i da se ono neće tolerisati, a korisnici koji koriste ad blockere imat će puno lošije iskustvo gledanja YouTube videa.

Dodatni argument koji je naveden su stvaraoci sadržaja na YouTubeu kojima se mora osigurati nesmetan rad i kreiranje sadržaja, a bez postojanja oglasa to ne bi bilo moguće. Google je također naveo da postoji YouTube Premium pretplata koja osigurava iskustvo bez oglasa i da bi se za njom trebalo posegnuti, a ne koristiti nedozvoljene softvere s kojima se blokiraju oglasi.

Zašto baš korisnici Firefoxa?

Još jedna zanimljiva teza koja se u ovoj situaciji provlači je fokus sankcija na korisnike Firefoxa. Iako još nismo dobili očitovanja niti slična iskustva od korisnika drugih web preglednika, dobiva se utisak da su trenutno pod povećalom korisnici Firefoxa.

Ovaj 31-godišnjak otkrio kako zaradi skoro 200 hiljada KM mjesečno od snimaka na TikToku i YouTubeu

Ovaj 31-godišnjak otkrio kako zaradi skoro 200 hiljada KM mjesečno od snimaka na TikToku i YouTubeu

Zašto je to baš tako? Jednostavan odgovor bi bio da Firefox, za razliku od Chromea, želi korisnicima pružiti zaštitu podataka, privatnost i sigurno okruženje na internetu. To se definitivno ne sviđa Googleu koji zarađuje milijarde od oglasa, a YouTube je platforma koja je vjerovatno jedan od glavnih financijskih izvora.

Korištenjem Firefoxa najčešće idu i razni oblici ekstenzija od kojih mnoge služe za blokiranje oglasa. Nažalost, upravo će njegovi korisnici biti jedni od onih koji će među prvima osjetiti određene oblike sankcija i lošije iskustvo rada YouTubea, piše pcchip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije