Windows Defender mijenja ime, a stiže i na macOS

Radiosarajevo.ba
Windows Defender mijenja ime, a stiže i na macOS
Foto: Bug.hr / Microsoft defender ATP
Microsoftova aplikacija za zaštitu od malwarea Defender postaje multiplatformska aplikacija te je njena testna verzija od sada dostupna i korisnicima operativnog sistema macOS.

Windows Defender je Microsoftova aplikacija za zaštitu od zloćudnih aplikacija koja je dosad bila dostupna isključivo na operativnom sistemu Windows.

Ali, sada aplikacija postaje multiplatformska, već je dostupna kao ekstenzija za popularne internetske preglednike (Chrome, Firefox), a sada stiže i na Appleov operativni sistem macOS, piše Bug.hr.

Stoga aplikacija mijenja i ime, umjesto naziva Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), aplikacija će sada biti poznata kao Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP).

Za Appleov operativni sistem ne postoji previše malwarea, bilježi se na primjer pokoja infekcija ransomwareom, zbog čega je i Apple proradio na implementaciji kvalitetnije zaštite protiv malwarea.

Microsoftov alat stiže kao dodatni nivo sigurnosti u početku za određen broj poslovnih korisnika na macOS Mojave, macOS High Sierra i macOS Sierra sistemima, a baš poput Office paketa za macOS i ovom slučaju korisnici će ovisiti o Microsoftovom AutoUpdate softveru za najnovije nadogradnje.

Uz aplikaciju dolazi i nova opcija Threat and Vulnerability Management (TVM), koja administratore obavještava o potencijalnim sigurnosnim problemima sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije