Vogue bez anoreksičnih i maloljetnih manekenki

Radiosarajevo.ba
Vogue bez anoreksičnih i maloljetnih manekenki

Urednici 19 svjetskih izdanja modnog magazina Vogue obećali su da će ubuduće sarađivati samo sa "zdravim" i punoljetnim manekenkama, a među saglasnima su i Anna Wintour, urednica američkog izdanja, te Emmanuelle Alt, urednica francuskog Vogue, koje su prije dvije godine bez problema izreklamirale desetogodišnju "manekenku".

"Vogue vjeruje da je dobro zdravlje divna stvar", saopštio je Jonathan Newhouse, predsjednik kompanije Conde Nast International, koja izdaje magazin.

Urednici su se dogovorili da magazin u budućnosti neće sarađivati sa manekenkama mlađim od 16 godina ili sa onima koje pate od poremećaja ishrane, a na audicijama će se provjeravati lični dokumenti manekenki, prenio je BBC.

"Urednici Voguea širom svijeta žele da magazini budu odraz njihove privrženosti zdravlju manekenki koje se pojavljuju na stranicama, kao i dobrobiti svojih čitalaca", navodi Newhouse.

Bivša manekenka Sara Ziff ovu je odluku nazvala "evolucijom industrije", jer je Vogue do sada redovno sarađivao sa maloljetnicama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije