Vlastita koža kao umjetničko djelo

Radiosarajevo.ba
Vlastita koža kao umjetničko djelo


U Galeriji Vladimir Nazor otvorena je izložba Siniše Labrovića, hrvatskog konceptualnog umjetnika poznatog po kontroverznim akcijama i djelima.

Labrović je dosad u svojim umjetničkim performansima previjao rane spomenicima NOB-a, pio vlastitu mokraću, napravio reality show sa ovcama, a ovih dana je otišao i korak dalje, odlučivši publici ponuditi vlastitu kožu.

Izložba koja je 25. maja otvorena u zagrebačkoj galeriji VN sastoji se od tri monohromna rada dimenzija 60 x 60cm na kojima su geometrijske figure načinjene od Labrovićeve kože, te dokumentarca i fotografija sa operacija na kojima mu je skidana koža. Radovi su prodajnog karaktera, a jedan od dijelova triptiha postavljen je na aukciju na e-Bayu, sa početnom cijenom od 0,99 dolara.

Labroviću je koža skinuta sa bedara, lica, ruku i prepona, a umjetnik nije htio otkriti gdje i ko mu je učinio takvu „uslugu“. Umjetnik svoj rad objašnjava kao želju da stopi umjetnost sa životom.

Ostaje još samo da vidimo na kakav će odziv ova, u najmanju ruku neobična, izložba dobiti, i hoće li neki kolekcionar umjetnina kupiti dio kože umjetnika.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije