Inicijativa / Vlada FBiH prihvatila: Dan nauke obilježavat će se 12. decembra

22. 11. 2019. u 14:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o proglašenju Dana nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tako će se Dan nauke u FBiH obilježavati svakog 12. decembra, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku.

„Bosna i Hercegovina je zemlja umnih ljudi i duge, višestoljetne tradicije istraživanja. U plejadi velikih umova koji su dali nemjerljiv doprinos njenom naučno-tehnološkom razvoju i afirmaciji posebno mjesto pripada velikom naučniku i istraživaču, nobelovcu Vladimiru Prelogu. Cijeneći ukupni naučni angažman ovog velikog istraživača i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet nauke, te činjenicu da nemamo datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće, pokrenuli smo inicijativu da se 12. decembar proglasi Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je Federalna vlada danas i prihvatila“, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Najavila je da će se već ovog 12.decembra 2019. godine, prigodno obilježiti Dan nauke u FBiH, a Federalno ministarstvo će, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučiti i svim osnovnim i srednjim školama u FBiH da, na ovaj dan, prve nastavne sate posvete nobelovcu Vladimiru Preloga te, uopće, značaju nauke.

Dan kada je rođen sarajevski nobelovac Vladimir Prelog

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku.

Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu. Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu.

Za svoj naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12 decembra 1975. godine. Umro je u Zürichu 07. januara 1998. godine.

NEMA KOMENTARA