Viktor Žmegač u emisiji Nedjeljom u 2

Radiosarajevo.ba
Viktor Žmegač u emisiji Nedjeljom u 2


Bilo je pravo zadovoljstvo slušati osamdesetdvogodišnjeg Viktora Žmegača kao gosta emisije Nedjeljom u 2. Ovaj svjetski intelektualac, germanist i muzikolog razgovarao je sa domaćinom Aleksandrom Stankovićem o fenomenima današnjice.

Jednostavnim rječnikom koji ne narušava njegovu erudiciju, iskreno i simpatično, Žmegač je govorio o nekim pojavama današnjeg društva., opisanim u njegovoj nedavno obajvljenoj knjizi SMS eseji.

U njoj, između ostalog, progovara i o seksualnoj revoluciji . On kaže kako je tehnika manje-više ostala ista, jedino što se promijenilo je činjenica da se danas o seksu govori. Smatra da je cijeli fenomen nastao iz potrebe medija koji su u 19. stoljeću pokušali ukinuti tabue.



Osvrnuo se i na današnje medije i priznao da je ovisnik o televiziji.

Jedna od njegovih tvrdnji je da se ljudi panično boje tišine - a to je zbog toga što nas tišina primorava na razmišljanje, na suočavanje sa samim sobom.

Pogledajte prvih desetak minuta ove emisije, u kojima, između ostalog, Žmegač govori o tome kako je fudbal napustio igru, zašto fudbaleri plaču i zašto među njima nema homoseksualaca:

http://www.youtube.com/watch?v=bwkuyXh36rA

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije