Video igra iz BiH pobijedila na svjetskom takmičenju video igara: Bosanac Dino Trnka među elitom

0
Radiosarajevo.ba
Video igra iz BiH pobijedila na svjetskom takmičenju video igara: Bosanac Dino Trnka među elitom
Foto: Arhiv / Lifespace Traveler

Proteklog vikenda Lifespace Traveler, video igra koju je kreirao Dino Trnka iz Bosne i Hercegovine, osvojila je prvo mjesto na svjetskom takmičenju Game Development World Championship 2022, u kategoriji za najbolju video igru neovisnih programera po izboru publike.

Prema riječima organizatora, ovo je kategorija u kojoj je konkurencija bila najveća i u kojoj je bilo najteže pobijediti.

"Lijep je osjećaj nakon svega. Konkurencija je bila jaka, posebno u kategoriji u kojoj sam se ja prijavio. Veoma mi je drago, iz više razloga. Prvo što će mi ova pobjeda omogućiti veću vidljivost za samu igru.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Također i same nagrade, pa i putovanje u Finsku, kada ću biti u prilici da poosjetim kompaniju koja se bavi razvojem video igara. To je potvrda da je moguće uspjeti i sa ovakvim projektom, koji sam samostalno radio četiri godine. Sve ovo je odskočna daska, jer želim se i dalje usavršavati", kazao je Dino Trnka za portal Radiosarajevo.ba.

Dino Trnka

Međutim, ulaskom u Top 10 Dinina video igra, koja je nastajala četiri godine, dobila je veliku
pažnju javnosti zahvaljujući čemu je donijela pobjedu u Bosnu i Hercegovinu.

Ova nagrada omogućit će Dini posjetu najboljim finskim kompanijama koje se bave kreiranjem video igara te licence za različite softverske pakete.

Inače, riječ je o cyberpunk akcijskoj igri punoj uzbuđenja, jednostavnoj za naučiti, ali izazovnoj za savladati. Igra zahtijeva brze reflekse, strpljenje i koncentraciju. Zbog toga je namijenjena igračima koji žele testirati svoje reflekse u brzim i nepredvidivim izazovima dok otkrivaju tajne mračnog distopijskog svijeta.

Ova igra bit će dostupna javnosti na platformi Steam krajem juna 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije