Velika izložba Jannisa Kounellisa u Londonu

Radiosarajevo.ba
Velika izložba Jannisa Kounellisa u Londonu
Jannis Kounellis

U Londonu je otvorena velika retrospektivna izložba Jannisa Kounellisa, jednog od najvećih umjetnika našeg vremena. Prema kritičaru britanskog Guardiana, ova iznimno značajna izložba ocijenjena je kao elegija industrijskih razmjera koja spada u red monumentalnih radova umjetnika, među kojima je i njegova instalacija u sarajevskoj Vijećnici, navodi se u saopćenju Ars Aevi.

Kounellisovo djelovanje kao jednog od utemeljitelja pravca Arte Povera velikim slovima je upisano u historiju savremene umjetnosti. Već od svoje prve velike izložbe Alfabet, 1960. godine u Rimu, on mijenja slikarsko platno za čelik, koristi elemente kao što su vatra, zemlja, ugalj, vuna, biljke te žive i uginule životinje. Njegovo najpoznatije djelo je Senza titolo (Cavalli [Konji]) iz 1969. godine kada umjetnik uvodi 12 živih konja u rimsku galeriju L'Attico i pretvara je u štalu. Kroz sve njegove naredne razvojne faze, Kounellis gradi osebujan opus koji nikada nije dvodimenzionalan, nego predstavlja integrirane raznovrsne likovne forme koje u interakciji daju potpuno novi doživljaj pojedinih elementa, slika, skulptura, muzike, teatra ili poezija.

Ekskluzivno za londonsku galeriju Ambika P3 Kounellis je pripremio niz novih djela koristeći jedinstven prostor same galerije i njene zidove kao svoje platno. Galerija Ambika P3, koja djeluje pod pokroviteljstvom Fondacije Ambika Paul, je bivša betonska hala površine od 1300 m2. Izgrađena 1960. godine, impresivnih, dramatičnih dimenzija, daje veliku slobodu u kreativnosti i omogućava realizaciju najkompleksnijih i monumentalnih umjetničkih projekata. Ova izložba zaokružuje posljednju fazu intenzivnog izlaganja Kounellisa, nakon niza samostalnih izložbi, u Heart Hering Muzeju savremene umjetnosti u Danskoj (2009), u Fondaciji Caixa Galicia, Santiago de Compostela u Španiji (2008), Neue Nationalgalerie u Berlinu u Njemačkoj (2007).

Jannis Kounellis jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi za Muzej savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu. U saradnji sa Ars Aevi, Kounellis je 2004. godine sarajevskoj Vijećnici realizirao svoju monumentalnu instalaciju Vrata Sarajeva koju je tada vidjelo preko 20 hiljada posjetilaca, saopćava Ars Aevi.

Promotivni materijal londonske izložbe uključuje reprodukciju četiri najznačajnija Kounellisova djela – rimske Konje, instalaciju s visećim ormarima u Napulju, postavku u rodnom Pireju i Vrata Sarajeva, čime Kounellisovo sarajevsko djelo definitivno ulazi u najznačajnije fakte istorije savremene svjetske umjetnosti, navodi se u saopćenju.

Vrata Sarajeva

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije