Uz novi dizajn: Gmail uvodi samouništavajuće mailove

Radiosarajevo.ba
Uz novi dizajn: Gmail uvodi samouništavajuće mailove
Arhiv / Ilustracija
Ako se veselite novinama koje nosi Gmail, morat ćete se još strpjeti.

Razvojni tim iz Googlea kaže kako bi nadogradnja trebala stupiti na snagu za nekoliko sedmica, prenosi Geek.hr.

Najbitniji dodatak koji će imati Gmail je novi izbornik s kalendarom na desnoj strani sučelja. Korisnici će njime moći birati događaje na koje su pozvani te ih prihvatiti ili odbiti.

Izbornik će moći prikazati Keep, Googleovu aplikaciju za bilješke i Tasks, listu zadataka već ugrađenu u Gmail. Izbornik je modularan, stoga ako nam ne treba možemo ga maknuti.

Podesivoj prirodi redizajna svjedoče i nove 3 teme krojene po različitim vrstama korisnika. Prva je kompaktna verzija koja prikazuje što veći broj pristiglih poruka te izgleda najsličnije današnjoj. Druge dvije su osnovna koja naglašava dokumente i priloge te ugodna koja ne prikazuje privitke.

Kad nadogradnja stigne moći ćete "uspavati" mailove na određeno vrijeme, mičući ih iz sandučića, što je korisno ako vam je Inbox u neredu pa se bojite kako će bitne poruke tonuti na dno. Uvode se i pametni odgovori ili umjetnom inteligencijom generirani odgovori.

Zanimljiva je novost funkcija naziva "confidential mode". Trebala bi korisnicima omogućiti slanje mailova koji se mogu podesiti tako da isteknu nakon određenog vremena, kako ga već pošiljatelj odredi. To znači da ih primatelj neće moći preuzeti, preusmjeriti, isprintati ili prekopirati. Nastupit će svojevrsno "samouništenje" poruke.

Pored tih neobičnih funkcija spominje se i da će dolazeći samouništavajući mode imati i opciju koja će od primatelja zahtijevati unošenje lozinke kako bi se uopće pročitao e-mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije