Uspješna misija: Proveli 185 dana u svemiru i uspješno se vratili na Zemlju

0
Radiosarajevo.ba
Uspješna misija: Proveli 185 dana u svemiru i uspješno se vratili na Zemlju
Foto: Twitter / Astronauti sletjeli u ruskoj letjelici

Troje članova Međunarodne svemirske stranice (ISS) sigurno su se spustili na Zemlju u ruskoj letjelici Sojuz 8, javila je ruska svemirska agencija Roscosmos. Oni su proveli nekoliko mjeseci na međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), piše The Economic Times.

Njihova je misija počela 14. oktobra, a na Zemlju su se vratili nakon 185 dana u svemiru.

Letjelica Sojuz MS-17 u kojoj su se nalazili astronautica NASA-e Kate Rubins, mikrobiolog koja je u 2016. godine postala prva osoba koja je sekvencirala DNK u svemiru, i ruski kosmonauti Sergey Ryzhikov i Sergej Kud-Sverchkov, sletjela je u Kazahstan danas u 04:55 ujutro po srednjoevropskom vremenu, piše The Economic Times.

Njih troje su bili u svemirskoj stanici od sredine oktobra 2020. godine.
Njihova misija predstavlja posljednji ruski planirani let s američkim članom posade i označava kraj duge ovisnosti dok SAD razmatraju pokretanje vlastitih kapaciteta za lansiranje letjelica s posadom u svemir, u naporu da smanje troškove slanja astronauta u svemir.

Samo sedam dana prije, ekipa je dobila pojačanje, te je bilo 10 članova posade koji privremeno borave na postaji. Snimke uživo također pokazuju kako je troje članova posade izvučeno iz kapsule nakon slijetanja. Smijali su se. Među ostalim stvarima, izmjeren im je krvni pritisak i odmah su dobili maske zbog pandemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije