Uskoro Gorilla staklo pete generacije

Radiosarajevo.ba
Uskoro Gorilla staklo pete generacije
Nova, peta generacija Gorilla stakla, testirana u laboratoriji istoimene kompanije u Palo Altu, u Kaliforniji, osim što je otporna na ogrebotine, sprječava i razbijanje pametnih telefona.

Na demonstraciji za novinare, ovo staklo je testirano na pametnim telefonima, na grubim površinama i pokazalo se da može da "preživi" više od 80 posto padova telefona sa visine od čak 1,6 metara, uz sposobnost otpornosti na ogrebotine, dok su, sa druge strane, "glupi" telefoni uspjeli da "prežive" tek oko 20 posto teških padova, piše BBC.

Međutim, kompanija nije dozvolila BBC-u testiranje stakla izvan laboratorije.

Predsjednik i generalni direktor John Bayne rekao je da je već duže vrijeme razgovarao sa svojim najvjernijim kupcima o rješenju uobičajenih problema napuklih i slomljenih ekrana i dodao:

"Za ovaj proizvod postoji veliko interesovanje iz potpuno očiglednih razloga."

Proizvođač očekuju da će proizvode sa novim staklima predstaviti u narednih nekoliko mjeseci i time omogućiti minimalan rizik lomljenja telefona.

Inače, Gorila staklo je sastavni dio materijala koji koristi 70 posto pametnih telefona, uključujući Samsung i Apple uređaje, a po statistici više od 4,5 milijarde uređaja koristilo je ovo staklo do početka 2016, koje je stvoreno uz pomoć tehnike poznate kao "fuzija formiranja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije