Uskoro će vam vozilo moći reći kakav ste vozač

Radiosarajevo.ba
Uskoro će vam vozilo moći reći kakav ste vozač
Ford je predstavio sistem  putem kojega vozač može dobiti ocjenu svoje vožnje.

Fordov Driver Behavior Project je dio većeg projekta kompanije, nazvanog Smart Mobility, a trenutno je na ispitivanju u Londonu. U Fordu ističu kako povratne informacije dobivene kroz ovaj projekt omogućuju vozaču da poboljša svoju vožnju, a ovisno o ocjenama trebao bi mu biti omogućen jeftiniji najam automobila ili niža premija osiguranja.

Kroz suradnju sa University of Nottingham 43 vozača Ford Fieste na području Londona imala su instaliran sistem koji je prikupljao informacije o raznim karakteristikama vožnje, poput ubrzanja, kočenja, pritiska na papučice, zakretanje volana, te dobu dana i lokaciji. Vozači su također ispitani u simulatorima u različitim okolnostima gdje su im snimani pokreti očiju, otkucaji srca i moždani valovi.

Rezultati ispitivanja pokazali su kako postoji velika razlika između onoga što vozači misle kako voze i kako stvarno voze. Također, ponašanje vozača mijenjalo se iz dana u dan, ovisno o uvjetima u prometu i ruti koju su vozili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije