Neil Papworth je čovjek koji je poslao prvu SMS poruku i ispisao historiju

Radiosarajevo.ba
Neil Papworth je čovjek koji je poslao prvu SMS poruku i ispisao historiju
Prva tekstualna poruka poslana je prije 25 godina. Tog 4. decembra 1992. godine uputio je Britanac Neil Papworth, a glasila je "Sretan Božić“.

On je svoj kompjuter povezao s mobilnim telefonom, priključenim na GSM mrežu Vodafon.

"Tada sam imao 22 godine, radio sam kao developer i prvu poruku sam poslao direktoru Vodafona koji je bio u svojoj kancelariji tokom Božićne proslave. Osjećam se starim“, rekao je Papworth u razgovoru za Sky News.

Odgovor na poruku nije dobio, jer tada nije postojao način da se odgovori na nju.

"Tekstualna poruka nije bila moja ideja, ja sam samo bio sretnik koji ju je prvi poslao. Milijarde ljudi su zatim počeli da koriste SMS kao način komunikacije, prije nego su nastali telefonski pozivi“.

Te 1992. godine SMS poruke je bilo moguće poslati isljučivo na ovaj način, sa kompjutera na telefon, ali ne i obrnuto.

Papworth ističe da i dalje koristi poruke kao način komunikacije, uglavnom putem društvenih mreža i to Facebook Messengera i Skypea.

Na pitanje koja je najbolja poruka koju je ikada dobio, Papworth odgovara da ih je bilo jako mnogo i da ne može da ih se sjeti, ali pamti najbolju koju je poslao i to je bila objava rođenja njegove kćerke.

Emotikone, kaže, ne koristi, osim običnog smajlija.

SMS su zamijenile poruke putem društvenih mreža, pa se iz godine u godinu broj poslatih i primljenih kratkih tekstualnih poruka smanjuje.

"Mislim da će SMS i dalje opstati, platforma će se promijeniti, a aplikacije nastanu i nestanu“.

Papworth trenutno traži stalno zaposlenje, ali i radi na nekoliko projekata na kojima je stekao nove vještine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije