Umjetnost vrećica za heroin

Radiosarajevo.ba
Umjetnost vrećica za heroin
Vrećice za heroin

Vrećice u kojima se prodaje heroin pronađene u New Yorku fasciniraju publiku kombinacijom krhkosti i prijetnje.

Poluprozirne male papirne vrećice sa živopisnim pečatima izložene u njujorškoj White Box galeriji za većinu bi bile dokazni materijal za kriminalističku policiju.

Vrećice ne propuštaju zrak ni vlagu jer čuvaju doze heroina za prodaju na ulici, a pečati ukazuju na čistoću i porijeklo droge ili su jednostavno posljedica nakaznog smisla za marketing nekog dilera. Ideologom uličnog marketinga za heroin smatraju gangstera iz Harlema Franka Lucasa, kojega u filmu Američki gangster glumi Denzel Washington.

Ulična umjetnost
Za kustose Social Art kolektiva, međutim, njujorške vrećice za heroin s natpisima poput Bijeli očnjak, Vremenska bomba, Monster Power ili logotipovima smrti s kosom u ruci, zečićima i sl. vrsta su ulične umjetnosti, posebno kad ih iščupaju iz konteksta kriminala i ovisnosti, fotografiraju ih, naprave velike formate slika i izlože u galeriji. Ono što fascinira publiku koja dolazi na izložbu je kombinacija fragilnosti tankog papira i prijetnje koju predstavlja svijest o njegovoj funkciji i pečati kao znak komodifikacije, pokušaj da se za potrošača brendira čak i nešto tako zabranjeno i demonizirano kao što je heroin.

To je potaknulo i Lizu Vadnai, bivšu socijalnu radnicu koja je godinama radila s ovisnicima u San Franciscu, da se uključi kako sve ne bi postalo bizarni show i glorifikacija zločina. Ona je uravnotežila prezentaciju izloženih objekata sa sviješću o razaranju koje oni nose. Dio prihoda od izložbe uplatit će njujorškom centru za borbu protiv štetnih uticaja narkomanije.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije