Umjetnici i hrana

Radiosarajevo.ba
Umjetnici i hrana


Dizajnerski podmetači za stol, djelo Erwina Bauera i ureda Bauer Concept and Design, od nedavno se mogu vidjeti u restoranu bečkog muzeja moderne umjetnosti MUMOK.

Svaki od podmetača u ekskluzivnoj kolekciji koja se zasad može vidjeti samo u ovom muzejskom restoranu inspirisan je stilom i nekim čuvenim djelom likovnih umjetnika različitih epoha: Josepha Beuysa, Andyja Warhola, Jacksona Pollocka i drugih. Osim samog dizajna, pažljivo se biralo i na simboliku izabranog jela – ono je nekim biografskim podatkom ili anegdotom vezano za umjetnika kojeg predstavlja.

Cilj dizajnera bio je povezati hranu i umjetnost na drugačiji način, a goste restorana držati fokusiranim na umjetnost čak i dok jedu. Ovaj jednostavni predmet za svakodnevnu upotrebu, sa inteligentno osmišljenim dizajnom je poprimio sasvim druge razmjere, pa sa sigurnošću možemo pretpostaviti da će poneki završiti i uokviren, na zidu.

Bauerovi podmetači su 2009. dobili zlatnu medalju na European Design Awards u mješovitoj kategoriji.







pogledaj.to/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije