Umjetna inteligencija: Računar ubijedio komisiju da je 13-godišnji dječak

Radiosarajevo.ba
Umjetna inteligencija: Računar ubijedio komisiju da je 13-godišnji dječak

Računarski program Eugene Goostman uvjerio je ispitnu komisiju da je ustvari 13-godišnji dječak te je tako postao prvi računar koji je uspješno položio Turingov test, piše The Independent.

Alan Turing bio je britanski matematičar, kriptograf i teoretičar računarstva koji je 1950. godine kreirao navedeni test. Prema Turingu, ako neka mašina prevari 30 posto ljudskih sudionika u nizu razgovora - raspolaže inteligencijom jednakom ljudskoj.

Eugene Goostman, program umjetne inteligencije, odnosno simulacija trinaestogodišnjeg dječaka, uspio je uvjeriti 33 posto "sudaca" da je živo biće te je postao prva mašina koja je prošla Turingov test

Ruski tim iz Sankt Peterburga, predvođen programerom Vladimirom Veselovim, stvorio je program Eugene s nadom kako će program jednog dana biti u stanju voditi online razgovor baš poput pravog čovjeka. 

"Eugene je rođen 2001. godine. Naša glavna ideja je bila da može tvrditi kako zna sve, no zbog njegove dobi potpuno je razumljivo da ne zna sve. Ove smo godine poboljšali 'kontrolor dijaloga' pa se razgovor doimao više ljudski nego s programima koji samo odgovaraju na pitanja. Namjeravamo Eugenea učiniti još pametnijim", rekao je Veselov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije