U Zagrebu održana sahrana Željku Malnaru

Radiosarajevo.ba
U Zagrebu održana sahrana Željku Malnaru

Brojni prijatelji, znanci i poštovatelji oprostili su se danas na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj od novinara, istraživača, putopisca i pustolova Željka Malnara, koji je preminuo u utorak, 9. jula , u 69. godini.

Malnara su na njegovu "posljednju ekspediciju", ispratili novinari Zoran Petrušić i Romano Bolković, glumac Dejan Aćimović, koji je pročitao dio Malnarovog teksta objavljenog u Globusu, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Bio si baština ovoga grada koja će uvijek ostati s nama. Bio si originalan i svoj i to nije lako nigdje, a posebno ne u ovoj sredini", kazao je Bandić.

Malnar je rođen u Zagrebu 12. aprila 1944. godine, a nakon završene gimnazije studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju.

Za vrijeme studija organizira putovanja i ekspedicije, kojima je posvetio veći dio svoga života i kojima je kasnije bio i voditelj. Na putovanjima upoznaje razne ljudi i kulture.

Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz raznih zemalja s više kontinenata. Zajedno s Bornom Bebekom 1986. izdaje knjigu U potrazi za staklenim gradom, koja doživljava četiri izdanja.

Hrvatska javnost naviše ga se sjeća po noćnoj talk show emisiji Noćna mora Željka Malnara, koja je emitovana na OTV-u i na Zagrebačkoj televiziji Z1.

U njoj je Malnar igrao ulogu samoproglašenog predsjednika izmišljene Republike Peščenice, a ključna mjesta u emisiji imali su njegovi "ministri", uglavnom osebujni ljudi, gubitnici s ruba društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije