U susret Emmy-u

Radiosarajevo.ba
U susret Emmy-u
Glee

Ratna drama Pacific i dramsko-humoristična serija sa elementima mjuzikla, Glee, nadmetat će se ove godine za Emmy u najviše kategorija.

The Pacific
, novo remek djelo o strahotama rata koje je izašlo iz produkcije Stevena Spielberga i Toma Hanksa (Band of Brothers), okitilo se ove godine s najvećim brojem nominacija za televizijsku nagradu Emmy, njih čak 24 u kategoriji mini serije, pretežno za tehnička dostignuća (montažu, zvuk, kameru, efekte, šminku te scenarij i režiju pojedinih epizoda).

Raspjevana i rasplesana postava serije Glee koja se preobrazila u svojevrsni pop fenomen dobila je 19 nominacija od čega četiri za najbolje glumce u humorističnoj seriji. Matthew Morrison nominiran je za najboljeg glavnog glumca, mlađahna Lea Michele je ušla u elitno društvo već poznatih komičarki (Fey, Colette, Pohler i Dreyfuss), dok je Jane Lynch kao zla trenerica cheerleadersica nominirana za najbolju sporednu ulogu u humorističnoj seriji, ali i kao najbolja gostujuća glumica u seriji Two And A Half Men.

Neil Patrick Harris ima također dvije nominacije za svoje uloge, jednu za gostovanje u Gleeju, drugu za već poznatu sporednu ulogu Barneyja Stinsona u How I Met Your Mother. Slično je prošao i Jon Hamm iz Mad Mana koji je za gostovanje u 30 Rock nagrađen dodatnom prilikom da osvoji statuicu koja mu već dvije godine izmiče na ovoj dodjeli. Tina Fey koja iz sezone u sezonu oduševljava ulogom i pisanjem za 30 Rock nominirana je i za gostovanje u showu Saturday Night Live, uz bok Betty White kojoj je ova uloga donijela novu slavu, a vjerovatno i nagradu.

Osim Gleeja, velik uspjeh je polučila i Modern Family sa čak 11 nominacija od čega je pet za najbolje sporedne glumce. Nova na popisu je i crna komedija Nurse Jackie sa Edie Falco kojoj je ova uloga nakon Sopranosa otvorila nove nagradne horizonte pa se tako našla u ovogodišnjoj borbi za najbolju komičarku.

Nemir je ubačen i u redove komičara gdje je dvije godine zaredom suvereno vladao Alec Baldwin sa ulogom Jacka Donaghyja u seriji 30 Rock. Osim njega ove godine tu su Steve Carell (The Office), Larry David (Curb Your Enthusiasm), Tony Shalhoub (Monk) te "padobranac" Jim Parsons koji je ulogom brbljavog genijalca Sheldona u The Big Bang Theory osvojio mnoge štreberice.

Veliko je iznenađenje donijela i nominacija Conanu O'Brienu za njegovo vođenje emisije The Tonight Show, nakon skandala početkom godine kada je u matičnoj kući NBC bio zamijenjen Jayem Lenoom. Iako je NBC priložio za nominaciju oba voditelja, samo je Conan potvrđen.

Na dramskom terenu natječu se serije True Blood, Dexter, Mad Men, Breaking Bad, Good Wife i bombastično završeni Lost čiji je Matthew Fox nagrađen i nominacijom za najboljeg glavnog glumca u drami, a za šta će se boriti protiv već udomaćenog Hamma (Mad Men), Hugha Lauriea (House MD), višestruko nagrađivanog Bryana Cranstona (Breaking Bad), Kylea Chandlera (Friday Night Lights) i Dextera Michaela C. Morgana koji je ove godine za tu ulogu već osvojio Zlatni globus i nagradu glumačkog ceha, SAG.

U kategoriji najbolje dramske glumice nadmeću se Glenn Close (Damages), Mariska Hargitay (Law and Order: SVU), Kyra Sedgwick (Closer), Connie Britton (Friday Night Lights), Juliana Marguiles (The Good Wife) i prvi put January Jones za ulogu Betty Draper u Mad Men.

Dodjela Emmyja održat će se 29. avgusta uz Los Angelesu, a ceremoniju koja se prenosi uživo vodit će komičar Jimmy Fallon.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije