U Rusiji zbog nacionalizma zabranjen YouTube

Radiosarajevo.ba
U Rusiji zbog nacionalizma zabranjen YouTube


Rusi ostaju bez pristupa pet internet stranica, odlučio je sud u Rusiji, a među njima je i YouTube. Čini se da se YouTubeu lako nađe mana u mnogim dijelovima svijeta, a ovaj put problem je bio ekstremistički video ruskih ultranacionalista.

Video Russia for Russians bio je razlog zašto je sud u Komsomolsku na Amuru naredio internet provideru RA RTS Rosnet blokiranje pristupa YouTubeu. Prema odluci suda, ovaj video predstavlja promotivni materijal ksenofobnih ultranacionalista.

Ostale stranice koje ruski korisnici interneta neće moći posjećivati su Internet Arhive i online biblioteke Lib.rus.ec, Thelib.ru i Zhurnal.ru, koje su se na meti cenzora našle zato što sadržavaju pisanije Adolfa Hitlera. Mišljenje navedenog internet providera je da je odluka suda apsurdna, budući da ove stranice koriste najrazličitiji korisnici, a ne tek grupa ekstremista.

Rusija se ovakvom cenzurom našla u društvu zemalja poput Kine, Indonezije, Brazila, Irana, Maroka, Pakistana, Tunisa, Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koje zbog različitog spornog sadržaja korisnicima onemogućuju pristup određenim internet stranicama, a najčešće upravo YouTubeu.

http://www.youtube.com/watch?v=F6Iike4Wrd8


tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije