Twitter dobio ultimatum: Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost

0
Radiosarajevo.ba
Twitter dobio ultimatum: Imate 28 dana da pokažete ozbiljnost
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Australska nadzornica internetske sigurnosti zaprijetila je novčanom kaznom Twitteru jer se nije uhvatio u koštac sa zlostavljanjem online i navela je da je porast "toksičnosti i mržnje" zabilježen nakon što je Elon Musk kupio Twitter.

Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant, bivša zaposlenica Twittera, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na internetski govor mržnje prijavljen u Australiji.

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rješavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara (840.000 KM) za svaki dan prekoračenja danog roka.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Rekla je da Twitter mora provesti niz konkretnih koraka koji pokazuju "što čini kako bi spriječio online mržnju na svojoj platformi i nametnuo vlastita pravila".

"Potrebna nam je odgovornost tih platformi i djelovanje da zaštitimo njihove korisnike", rekla je i dodala da "ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što se želi postići pravnim obavijestima poput ove."

Od kupnje platforme u oktobru 2022., Musk je otpustio više od 80 posto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije