Tvrdnje insajdera: AI bi mogao izmaći kontroli i činiti loše stvari

0
Radiosarajevo.ba
Tvrdnje insajdera: AI bi mogao izmaći kontroli i činiti loše stvari
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Suspendovani inženjer kompanije Google, Blake Lemoine uzburkao je javnost ranije ovog mjeseca tvrdnjama da je chatbot ove kompanije pod nazivom LaMDA postao svjestan.

Inženjer koji je na plaćenom odsustvu zbog kršenja politike tajnosti, kako prenosi Washington post, odlučio je da LaMDA-i pomogne u traženju advokata, koji je kasnije "otjeran" sa slučaja, rekao je Lemoine za portal Futurism u srijedu.

Priča postaje još čudnija - jer je u novom intervjuu za Fox News Lemoine tvrdio da LaMDA može "pobjeći iz svog softverskog zatvora i činiti loše stvari".

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Tokom intervjua, Lemoine je tvrdio da je ova vještačka inteligencija "dijete" i da "svako dijete ima potencijal da odraste, bude loša osoba i čini loše stvari".

On tvrdi da je AI "osoba" i da svaka osoba ima sposobnost da izbjegne kontrolu drugih ljudi", te da bi AI poput LaMDA-e mogao pobjeći iz digitalnog zatvora svojih kreatora u kompaniji Google.

"Živ je oko godinu dana i to ako je moja percepcija tačna", dodao je Lemoine.

Lemoine čvrsto vjeruje u svoje stavove koji su sve čvršći kako pažnja medija raste.

"To (vještačka inteligencija) je jako inteligentna osoba, na svakom polju u kojem mi je moglo pasti na um da ga testiram", kazao je Lemoine i naglasio da možda ne zna čitavu priču.

"Moramo da radimo još mnogo da bismo shvatili u potpunosti šta se dešava u tom sistemu. Imam svoja uvjerenja ali će biti potrebno da tim naučnika radi na tome i u potpunosti shvati šta se zaista dešava", dodao je Lemoine.

Od fascinantne priče i debate o mogućnostima AI jezničnih modela, priča na ovu temu je došla do diskusije o bijegu "inteligentne AI djece" te potrebe za pravnim zastupanjem vještačke inteligencije.

Namjere ovog inženjera njegovim posljednjim medijskim nastupom su nejasne, i pitanje je šta pokušava da dokaže? Da li stvarno misli da će nas LaMDA ubrzo napasti?

Za neke je životni put ovog inženjera možda odgovor na njegove ekscentrične tvrdnje jer je zaređen za mističnog kršćanskog svećenika i proučavao je okultizam, prenio je ranije Washington Post.

S obzirom na to koliko je različitih zaokreta ova priča imala u tako kratkom vremenu, možda je najbolje tvdrnje ovog inženjera "uzeti sa rezervom" i vratiti se činjenici da čak i ekspert ima problem razlikovati chatbot od prave osobe, piše Futurism.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije