The Infidel (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
The Infidel (VIDEO)


Najnovija britanska komedija reditelja Josha Appignanesija, o muslimanu koji otkriva da je rođen kao jevrej, odmah je okarakterisana kao izuzetno kontroverzna, jer znamo da se s religijom nije šaliti.

Scenarista David Baddiel nada se da će izbjeći negativne kritike (a možda i fetvu) zbog glavnog protagoniste, Omid Djalilia, britansko-iranskog glumca obožavanog širom islamskog svijeta.

Film je zabranjen u Dubaiju, nakon što su producenti pokušali ugovoriti prikazivanje, što ne čudi: glavni lik, Mahmud Nasir, britanski je musliman koji pije, psuje i ne moli se tako često. Nešto poput Homera Simpsona kojem se „dogodilo“ da bude musliman. Nakon što mu umre majka, Mahmud sazna da je zapravo usvojen, a da je rođen u jevrejskoj porodici. Tu počinje njegova potraga za identitetom ili onim što bi on trebao biti.

Film obiluje šalama na račun muslimana, jevreja, likovima liberalnih imama kojima je gay - ok, u njemu se pojavljuje plastični mač na kojem piše „ubij nevjernike“, pa zato ne čudi što je izazvao pravu pometnju u britanskoj štampi.

Baddiel kaže da je jedan od njegovih ciljeva bio kroz tekst pokazati kako muslimani i jevreji nisu dva pola nego su veoma slični, kulturološki i teoretski, te poslati poruku tolerancije.

http://www.youtube.com/watch?v=X71QESUC-zo

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije