Tetris-skulpture (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Tetris-skulpture (FOTO)


Posljednju kolekciju skulptura švedskog umjetnika Michaela Johanssona galeristi su nazvali "tetris-skulpturama". Radi se o postupku slaganja predmeta iz svakodnevne upotrebe jednog do drugog na tako precizan način da se svaka distanca između njih gubi, a i sami gube vlastiti identitet i pretaču se u drugog.

Ovi blokovi različitih dimenzija, od jednog kvadratnog metra pa do cijelog zida visokog 3,5 metra, sačinjeni su od knjiga, kofera, satova, stolica, šolja za kafu, ukratko – najrazličitijih predmeta koji se nalaze oko nas, ali kad pokušavate analizirati od čega je sve sastavljena pojedina skulptura, neke je predmete teško razaznati.

Johanssonove skulpture nalaze se po različitim prodajnim galerijama i muzejima u Švedskoj, ali i u javnom prostoru, na primjer poznatom parku Umedalen. Kolekcija predstavlja još jedan dokaz kako umjetnost upotrebljava sva raspoloživa sredstva i da nije ograničena na tradicionalne materijale i postupke.











belowtheclouds.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije