Tesla prebacuje dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

0
Hina
Tesla prebacuje dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD
Foto: EPA / Elon Musk

Kompanija Tesla je zaustavila planove o proizvodnji baterija u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg i planira prebaciti dio proizvodnog procesa u SAD zbog povoljnijih poreznih poticaja, izvijestilo je brandenburško ministarstvo privrede.

Američki proizvođač električnih automobila prvobitno je planirao u općinu Gruenheide smjestiti cijeli proizvodni proces, s najvećim kapacitetom od preko 50 gigavatsati godišnje. Nakon što je SAD proizvođačima električnih vozila ponudio porezne olakšice za nabavu baterija iz domaće proizvodnje, kompanija je promijenila plan.

"Kompanija Tesla je pokrenula proizvodnju baterijskih sistema u Gruenheideu i sprema se proizvoditi komponente baterijskih ćelija. U sljedećim proizvodnim koracima prioritet su dali SAD-u budući da je poslovanje ondje povoljnije zbog poreznih poticaja", objasnilo je brandenburško ministarstvo.

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

SIPA objavila nove informacije o akciji 'Black Tie 2': Otkrili koliko su novca 'blokirali' u bankama

Iz Tesle nisu odgovorili na upit da komentiraju tu informaciju. Izvršni direktor Elon Musk je u martu 2022. rekao da će tvornica baterija krenuti s masovnom proizvodnjom do kraja 2023. godine, dodavši ipak da je tvornicama baterija i električnih automobila trebalo više vremena za postizanje proizvodnih ciljeva no što su planirali.

U 2020. Musk je rekao da će gigatvornica u Berlinu biti najveća tvornica baterija u svijetu. U matičnom SAD-u su imali teškoća s povećanjem proizvodnje baterijskih ćelija 4680 u pogonima u Kaliforniji i u Teksasu, što su stručnjaci pripisali novim i neprovjerenim proizvodnim tehnikama.

Krajem januara kompanija je najavila da će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u proširenje gigatvorničkog kompleksa u Nevadi koji je trebao dobiti dvije nove tvornice, za masovnu proizvodnju dugo odgađanog poluelektričnog kamiona i nove baterijske ćelije 4680.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije