Terry Jones dolazi na Motovunski festival (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Terry Jones dolazi na Motovunski festival (VIDEO)
Terry Jones

Terry Jones, suosnivač i ključni autor scenarija za skečeve Letećeg cirkusa Montyja Pythona, dolazi ovog ljeta u Motovun. Jones je režirao tri od četiri pajtonovska filma, pisao dječije i historijske knjige, režirao operu i animiranu dječiju seriju te pisao političke kolumne.

U Motovun je pozvan po posebno priznanje Motovun Maverick Award koje slavi neukalupljenost, rijetko utjelovljenu kombinaciju slobodnog duha i inovacije kojima je Jones zauvijek promijenio (barem) zapadni svijet.

Od svih pajtonovaca Jonesa je najviše zanimala režija, a glumačke je kapacitete u skečevima uglavnom raskošno prezentirao glumeći čitavu galeriju ženskih likova s odurno visokim, skvičećim C. Na skečevima je najviše radio s Michaelom Palinom. Njih dvojicu veže humor kojeg konceptualiziraju već u scenariju za skečeve, dok ostali poput Johna Cleesea forte dožive tek u izvedbi.

Idealan kandidat
S Terryjem Gilliamom Jones je režirao film Monty Python and the Holy Grail, a samostalno je režirao The Life of Brian i Monty Python's The Meaning of Life. U Engleskoj je poznat i kao scenarist serije Frostov pristup. Teško je zamisliti prikladnijeg dobitnika nagrade za neukalupljenost.

http://www.youtube.com/watch?v=f512lahVzz4

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije