Tehnologija spasa: Paralizovan zbog nesreće, a ruku pokreće pomoću misli

Radiosarajevo.ba
Tehnologija spasa: Paralizovan zbog nesreće, a ruku pokreće pomoću misli
Screenshot / Guardian
Bill Kochevar, 53-godišnjak koji je nakon saobraćajne nesreća ostao paralizovan od vrata nadole, ponovo može pomerati svoju ruku, zahvaljujući eksperimentalnoj tehnologiji.

Tačnije, zahvaljujući električnom implantu koji mu je ugrađen u mozak, te senzorima koji su mu ugrađeni u ruku, a koji primaju signale iz mozga, ponovo je u mogućnosti da pomjera ruku, koja je do prije samo nekoliko sedmica bila neupotrebiva, prenosi Guardian.

Ovu tehnologiju proveo je univerzitet iz Clevelanda, koji je omogućio Billu da se sam hrani i da sam pije bez ičije pomoći, nakon osam godina paralize.

"Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene", rekao je Kochevar za Guardian.

Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način liječenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugrađeni ispod kože i bežično povezani.

Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i prije pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.  Kochevaru je operacijom u dio mozga zadužen za kretanje ruku ugrađen implant povezan s kompjuterom.

Bilo je potrebno četiri mjeseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.

Zatim mu je u ruku ugrađeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije