Tate razbjesnio javnost zbog vjernosti BP-u

Radiosarajevo.ba
Tate razbjesnio javnost zbog vjernosti BP-u


Čuveni muzej Tate Britain izazvao je burne reakcije umjetnika i šire javnosti nakon što je prihvatio sponzorstvo naftne kompanije British Petroleum, odgovorne za najveću ekološku katastrofu u historiji SAD-a – curenje nafte u Meksički zaljev koje još uvijek traje.

Najžešću reakciju izazvao je party koji je Tate Britain priredio u čast 20. godišnjice saradnje sa BP-om, pa je grupa umjetnika odgovorila zasipanjem ulaza Tate-a naftom i potpisivanjem protestnog pisma u kojem su podcrtali da logo BP-a ruši međunarodni ugled muzeja.

Među potpisnicima pisam su i dramski autor Caryl Churchill, komičar Robert Newman, umjetnik John Keane, muzičar Matthew Herbert. Prema riječima grupe Platform koja se bavi umjetničkim ekološkim aktivizmom, BP saradnjom sa utjecajnim kulturnim institucijama želi popraviti dojam koji mu je katastrofa u Meksičkom zaljevu donijela.

U Platformu se također nadaju da će uskoro postati neprihvatljivo, kao što se to desilo sa proizvođačima duhanskih proizvoda, da se imena naftnih kompanija vežu za institucije kulture.

Iz Tate Britaina odgovorili su da je BP kao njihov dugogodišnji sponzor u velikoj mjeri pomogao razvoj muzeja i predstavljanje britanske umjetnosti u kolekciji. BP financijski podržava i druge britanske institucije kulture poput Royal Opera House i British National Museum.

seecult.org/guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije