Svi znamo za SIM kartice, a znate li šta su eSIM i iSIM kartice i koja im je namjena?

0
Radiosarajevo.ba
Svi znamo za SIM kartice, a znate li šta su eSIM i iSIM kartice i koja im je namjena?
Foto: Pexels / Ilustracija

Bez obzira koristite li klasične ili pametne telefone ako želite imati broj, upućivati i primati pozive, razmjenjivati poruke i surfati internetom u pokretu potrebna vam je SIM kartica.

A da li ste znali da osim običnih SIM kartica postoje i eSIM i iSIM?

SIM ili "Subscriber Identification Module" kartica je fizička kartica koja se umeće u telefone i sadrži informacije koje omogućuju telefonu povezivanje s mrežom. Prve SIM kartice razvio je njemački proizvođač pametnih kartica Giesecke+Devrient (G+D), koji je svoj izum predstavio i izdao 1991. godine.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Prva generacija SIM kartica dolazila je u dvije veličine: jedna je bila veličine kreditne kartice, a druga upola manja. S godinama su SIM kartice postajale sve manje pa smo kako je vrijeme prolazilo imali priliku koristiti Mini-SIM, Micro-SIM i na kraju Nano-SIM koji je danas standard u svim pametnim telefonima.

Velika prednost SIM kartica je njihova prenosivost i jednostavnost korištenja. Vrijeme potrebno za prijenos istog s jednog uređaja na drugi kao i za spajanje tog drugog uređaja na mrežu može se mjeriti u sekundama. Kako u njima ima malo prostora za pohranu, proces prijenosa također znači da korisnici mogu jednostavno prenijeti do 250 kontakata.

Djevojci odbili očevu karticu, ona poludjela na njega: Ti si nikakav, treba te ubiti

Djevojci odbili očevu karticu, ona poludjela na njega: Ti si nikakav, treba te ubiti

No, mana im je što "ladica" u kojoj se nalaze i potreban hardver unutar telefona zauzimaju previše mjesta. U ovom slučaju riječ "previše" je relativna, ali u vrijeme kada proizvođači telefona traže načine da uštede svaki milimetar vrlo brzo postaje jasno zašto je to problematično. Upravo tu na scenu stupaju eSIM i iSIM kartice.

Šta je eSIM?

eSIM odnosno "embedded SIM" je "kartica" koja se ugrađuje u matičnu ploču telefona i koja je već neko vreme dostupna kod većine operatora u Hrvatskoj. Prijavljuje se na mrežu na isti način kao i obične SIM kartice tako da nema velike razlike u načinu rada, osim u proceduri "ubacivanja" u telefon i aktivacije.

Kako se radi o čipu na matičnoj ploči eSIM nije fizički umetnut u telefon već se čip programira, obično skeniranjem QR koda dobivenog od operatora.

Najveća prednost eSIM-a su manje dimenzije. Iako je Nano-SIM kartica prilično mala, eSIM je još manji - trećina veličine odnosno nano SIM je tri puta veći. To proizvođačima otvara dodatni prostor unutar telefona koji mogu koristiti za veće module kamere ili baterije većeg kapaciteta. Na današnjem tržištu svi proizvođači čiji telefoni podržavaju eSIM koriste ovu tehnologiju kako bi korisnicima pružili dual-SIM funkcionalnost, koja se nimalo ne razlikuje od funkcionalnosti koju korisnici dobivaju s dvije obične SIM kartice. To znači da korisnici mogu odabrati koji će se SIM standardno koristiti za mobilni internet, a koji će se koristiti za pozive i poruke.

Nova funkcija: Korisnici WhatsAppa uskoro će moći imati dva naloga na jednom uređaju

Nova funkcija: Korisnici WhatsAppa uskoro će moći imati dva naloga na jednom uređaju

Nažalost, većina uređaja još uvijek ne podržava eSIM, a na našem tržištu još uvijek nema telefona koji ga isključivo podržavaju. To nije slučaj u SAD-u gdje je Apple uklonio obične čitače SIM kartica iz modela iPhone 14 i iPhone 15 i oslonio se isključivo na eSIM u svrhu povezivanja telefona s mrežom. Unatoč manjim dimenzijama i istoj funkcionalnosti proces aktivacije eSIM kartice nije tako jednostavan kao kod SIM kartica, tim više što je potrebno da telefon prije toga bude spojen na internet.

Šta je iSIM?

iSIM, odnosno "integrirani SIM" je najnovija riječ u SIM tehnologiji koja dodatno štedi prostor, a razvila ju je tvrtka ARM. Za razliku od eSIM čipa, koji je ugrađen na matičnu ploču, iSIM je ugrađen u sigurnu enklavu samog čipseta telefona. Kako ova "kartica" ne zahtijeva poseban SIM hardver može se aktivirati pomoću sigurnosnog protokola.

Sarajevo se pojavilo u Euro Truck Simulator 2: Evo kako će izgledati

Sarajevo se pojavilo u Euro Truck Simulator 2: Evo kako će izgledati

Zbog svoje integracije unutar mobilnog čipseta iSIM je čak 98 posto manji od eSIM-a. Njegove prednosti su bolja sigurnost zbog nemogućnosti fizičkog pristupa, do 70 posto manja potrošnja energije i veća kompatibilnost s mrežama. Dodatno, iSIM se može jednostavno implementirati u uređaje koji nisu pametni telefoni, a pod tim mislimo na tablete, prijenosna računala, pametne satove, VR naočale i IoT uređaje, među ostalima.

Snapdragon 8 Gen 1, koji je lansiran 2021., bio je prvi čipset na svijetu koji podržava iSIM tehnologiju. No, budući da operatori, ne samo kod nas nego i u svijetu, još uvijek ne podržavaju iSIM, ova funkcionalnost korisnicima nije dostupna. Nažalost, nije poznato kada će iSIM postati podržan od strane domaćih operatora, ali stručnjaci očekuju masovno usvajanje nove tehnologije u sljedećih nekoliko godina širom svijeta, piše Smartlife.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije