Svi ih koriste: Pogledajte najpopularnije aplikacije na pametnim telefonima

Radiosarajevo.ba
Svi ih koriste: Pogledajte najpopularnije aplikacije na pametnim telefonima
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Aplikacije na pametnim telefonima postale su sastavni dio naših života, stoga je u marketinškom smislu veoma važno koje su najpopularnije aplikacije na rastućem tržištu korisnika pametnih telefona.

Najnovije istraživanje Comscorea pokazalo je koje su to najpopularnije aplikacije koje se najčešće nađu na personaliziranim početnim zaslonima mobilnih uređaja svakog korisnika. Otkriveno je kako većina korisnika preferira iste aplikacije i kako su to upravo one koje se najčešće nađu na početnom zaslonu.

Deseto mjesto zauzeo je App Store, aplikacija koja korisnicima iOS operativnih sistema omogućava preuzimanje aplikacija od Applea. Čak 23 posto ispitanika imalo je ovu aplikaciju nadohvat prsta.

Mjesto broj devet pripalo je Instagramu, sa 24 posto ispitanika koji ga preferiraju. Ova aplikacija za objavu fotografija omiljena je među mlađim korisnicima.

Google Play Store, aplikacija koja korisnicima Android operativnih sistema omogućava preuzimanje aplikacija od Google našla se na zaslonima 26 posto ispitanika, čime je zauzela osmo mjesto. Ujedno, to je pokazatelj da su Android pametni telefoni popularniji od Appleovih.

Sedmo mjesto pripalo je Google Searchu, aplikaciji koja je fabrički psotavljena na sve Android uređaje, dok je kod Applea treba posebno preuzeti. Pomaže u pretraživanju interneta, ali i samog telefona.

Čak trećina korisnika na dohvat prsta ima YouTube što je tu aplikaciju za pregledavanje videa smjestilo na 6. mjesto prema popularnosti.

Na mjestu broj pet našao se Facebook Messenger, Facebookova aplikacija za razmjenu poruka s prijateljima. Iako se Facebook našao na udaru kritika svojih korisnika kad je Messenger odlučio pretvoriti u zasebnu aplikaciju, čini se kako su korisnici to ipak brzo prihvatili. I ne bune se više.

Iznenađujuće, na 4. mjestu našao se Amazon. Dobro, možda i nije toliko iznenađujuće ako znamo da brojni Amerikanci kupuju putem svog pametnog telefona. A možda i vrijeme na putu do posla krate pregledavajući Amazonovu ponudu i planirajući sljedeću kupovinu.

Na 3. mjestu smjestio se Google Maps, omiljena aplikacija za snalaženje u nepoznatom (a možda i ne tako nepoznatom) prostoru. Nisu samo Amerikanci ti kojima treba karta na dohvat prsta. I korisnici u drugim zemljama vole ju koristiti za navigaciju.

Druga najpopularnija aplikacija na home screenu korisnika je Gmail. Čak 41 posto korisnika ima ju smješteno na dohvat prsta i (pretpostavljamo) aktivno koristi.

No, neprikosnoveni kralj aplikacija na home screenu je Facebook. Ovu aplikaciju ima čak 46 posto korisnika. S obzirom na to koliko korisnika općenito u cijelom svijetu ima Facebook, ne bi nas trebalo iznenaditi što se nalazi na home screenu gotovo svake druge osobe u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije