Sve što ste željeli znati o iPad 2 tabletu

Radiosarajevo.ba
Sve što ste željeli znati o iPad 2 tabletu

Nakon mjeseci bogatih glasinama, nagađanjima i razno-raznim predviđanjima, Apple je konačno predstavio nasljednika svog iPad tableta. iPad 2 je tanji, lakši, bogatiji opcijama i identičnog trajanja baterije, a možete ga nabaviti već ovog mjeseca po identičnim cijenama kao i originalni iPad. Tačnije, na policama trgovina iPad 2 će se naći već 11. marta u Sjedinjenim Američkim Državama i 25. marta u Evropi, po cijenama od 500 USD i većim, piše gadget.ba.

Najprije i ostale novosti

No, prije nego se dotaknemo ostalih objavljenih specifikacija, red je da spomenemo i druge novosti. Konferenciju je otvorio ko drugi nego Steve Jobs, standardnim hvaljenjem brojkama: iBooks aplikacija je tako do sada zabilježila preko 100 miliona prodanih e-knjiga, uz najave kako će izdavačka kuća Random House u budućnosti izbaciti 17.000 novih naslova za ovu Appleovu platformu.

Priča o iBooks aplikaciji se nastavila hvaljenjem sa 200 miliona Apple ID korisničkih računa, što je najvjerovatnije najveća baza korisničkih računa sa podacima o kreditnim karticama, kažu u Appleu. Ono „vjerovatno“ je tu zbog toga što Amazon ne objavljuje svoje cifre.

Jobs nije propustio priliku ni da spomene kako su programeri prodajom svojih aplikacija na App Storeu zaradili preko 2 milijarde USD, ali nije rekao koliko je Apple pored toga uzeo sebi (uzimaju 30% od svake prodaje, pa digitrone u ruke ako vas zanimaju konkretne cifre, op.a). Od ostalih brojki ističe se 100 miliona prodanih iPhone pametnih telefona, 15 miliona iPad tableta (u samo 9 mjeseci 2010. godine, koliko je dostupan na tržištu, čime je Apple pokrio 90% tržišta), kao i 65.000 iPad aplikacija.

iPad 2 tablet

Nakon priče o brojkama, red je konačno došao i na sam iPad 2 tablet: odlikuje ga potpuno novi dizajn koji sada više podsjeća na iPod touch nego na iPhone, novi A5 čip (dvojezgreni CPU duplo brži od onog u iPadu i 9 puta jači grafički) i dvije integrisane kamere (jedna sa prednje i jedna sa zadnje strane), ugrađeni žiroskop poput onog u iPhoneu i iPod touchu. Prednja kamera je sposobna snimati video u VGA rezoluciji u 30 sličica u sekundi, dok je ona sa zadnje strane u mogućnosti snimati 720p video, također u 30 sličica u sekundi. Rezolucija ekrana ostaje identična kao i kod iPada – 1024x768 piksela. 

iPad 2 je 33% tanji od svog prethodnika: umjesto 13,4mm, debljina sada iznosi svega 8,8mm, a umjesto prethodnih 700g, iPad 2 je sada težak svega 600g. Također vrijedi spomenuti kako će se iPad 2 već od prvog dana moći nabaviti u dvije boje: crnoj i bijeloj, tako da smo sada pošteđeni dosadnih vijesti o tome „kada stiže bijeli iPhone/iPad?“. Osim toga, u Americi će odmah biti dostupan i kod AT&T i Verizon operatera
.
Ono što je ostalo identično kao i kod originalnog iPada su trajanje baterije i cijena uređaja. iPad 2 će tako aktivno raditi do 10 sati, odnosno moći će izdržati i do mjesec dana u standby modu, a u ponudi će se naći WiFi i 3G & WiFi modeli kapaciteta 16GB (500 USD / 630 USD), 32GB (600 USD / 730 USD) i 64GB (700 USD / 830 USD).

iPad 2 sada podržava i HDMI konekciju, za koju će biti potrebno dokupiti dodatni kabl po cijeni od 40 USD, a koji će omogućiti istovremeni 1080p video-out i punjenje baterije uređaja. Od predstavljenih dodataka ističe se i poseban „poklopac“ za tablet – za 40 USD ćete dobiti verziju izrađenu od poliuretana, odnosno od kože za 70 USD, a poklopac će se zahvaljujući ugrađenim magnetima automatski poravnati sa tabletom prilikom zatvaranja. Obje verzije „poklopca“ će biti dostupne u po pet boja. 

Zajedno sa lansiranjem iPada 2, Apple će 11. marta predstaviti i 4.3 verziju svog mobilnog operativnog sistema iOS za iPad tablete, iPhone pametne telefone i iPod touch playere treće i četvrte generacije. Kao najveća poboljšanja ističu se bolje performanse Safari Internet preglednika, iTunes home sharing preuzimanje multimedijalnih sadržaja putem WiFi konekcije, Personal Hotspot (nažalost samo preko iPhone 4 modela) i jednostavnije AirPlay povezivanje (dovoljno je pritisnuti jednu tipku unutar aplikacije kako bi uređaj automatski tražio obližnji Apple TV). 

Sa uvođenjem kamera u iPadu 2, Apple najavljuje i Photo Booth aplikaciju koja omogućava do 9 video streaminga uživo uz real-time efekte, dolazak FaceTimea, kao i iMovie i GarageBand aplikacije za iPad 2. 

iMovie za 5USD korisnicima nudi editovanje videa uz precizan editor, multitrack snimanje zvuka, nove teme, AirPlay podršku i dijelenje HD videa sa prijateljima, dok će GarageBand za istu cijenu ponuditi virtuelne instrumente osjetljive na dodir, podršku za priključivanje prave gitare, razna pojačala i efekte, snimanje do 8 izvora zvuka i njihovo miksanje uz dostupnih više od 250 loop-ova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije