Stručnjaci savjetuju: 'Ako imate ove modele iPhonea, promijenite ih!'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci savjetuju: 'Ako imate ove modele iPhonea, promijenite ih!'
Foto: Unsplash / Ilustracija

Appleovi telefoni općenito se smatraju sigurnijim od Androida jer ova kompanija godinama pruža sigurnosne nadogradnje i nadogradnje operativnih sistema starijim modelima.

Sličnu taktiku počele se primjenjivati i druge kompanije pa tako Samsung i Googlea nude sedam godina sigurnosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema, što je čak više i od Applea koji, kada je u pitanju iPhone 15 Pro Max, nudi minimalno 5 godina.

Kada Apple prestane sa sigurnosnom podrškom za svoje starije telefone, o tome uvijek obavijeste javnost i korisnike kako bi ih upozorili na potencijalnu opasnost koja im prijeti od toga i u biti im savjetuju da – promijene telefon.

Helez u službenoj posjeti Rumuniji: Euroatlantske integracije kao ključni cilj BiH

Helez u službenoj posjeti Rumuniji: Euroatlantske integracije kao ključni cilj BiH

Svake godine s novim telefonima, odnosno s novim verzijama operativnih sistema, jedna starija generacija izgubi podršku za iOS i sigurnosne nadogradnje. Kada predstavljena verzija Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 18 postane dostupna, što bi trebalo biti negdje u septembru, softversku podršku izgubit će iPhone 6, odnosno 6 Plus, a tu podršku već nemaju svi stariji modeli od tih uređaja. Dakle, svi modeli iPhonea koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine.

Općenito, Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestanu s njihovom prodajom. S obzirom na to da nema sigurnosne podrške, ti su modeli ranjivi su na kibernetičke napade te se ne preporučuje njihovo daljnje korištenje. Ako ljudi i dalje koriste telefone za koje se više ne objavljuju nadogradnje, koliko god da je to frustrirajuće, trebali bi razmisliti o njihovoj zamjeni s novijim, sigurnijim uređajima, objašnjava stručnjak za kibernetičku sigurnost iz kompanije ESE Jake Moore.

Naglasio je kako se takvi telefoni ponekad koriste čak i kada za njih više nisu dostupne sigurnosne nadogradnje pa čak i kada postoje opasni sigurnosni propusti. Na pitanje o tome što napraviti s takvim, starijim Appleovim telefonima za koje kompanija više ne objavljuje sigurnosne nadogradnje, Moore kaže da bi bilo najbolje da ih se jednostavno – baci.

Za one kojima ni veliki sigurnosni rizik nije dovoljan razlog da zauvijek ugase svoj stari iPhone, Moore kaže kako bi mogli imati problema s dijelovima u slučaju kvara jer Apple više ne proizvodi dijelove za takve uređaje. Jedna dobra vijest za korisnike takvih uređaja jest što oni hakerima ipak nisu toliko zanimljivi jer je broj takvih korisnika jako mali pa hakeri ne gube vrijeme na njih, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije