Strip o Anni Frank

Radiosarajevo.ba
Strip o Anni Frank

Anna Frank

Dnevnik Anne Frank
ove će se godine pojaviti i kao strip ne bi li u takvom izdanju došao i do najmlađe publike koja je preskočila tu knjigu.

Strip-verziju Dnevnika Anne Frank amsterdamski je muzej, koji nosi ime 14-godišnje djevojčice umrle 1945. u logoru Bergen-Belsen, odlučio objaviti nadajući se da će tako doprijeti do većeg broja mladih čitatelja.

Anna Frank je kao djevojčica završila u koncentracijskom logoru Auschwitz nakon što se njena porodica tokom Drugog svjetskog rata dvije godine krila u jednom stanu u Amsterdamu prije nego što su ih nacisti otkrili te, kao i milione drugih Židova, poslali u koncentracioni logor.

Pulitzer Mišu
Porodica Frank poslana je u Auschwitz, odakle je Anna prebačena u logor Bergen-Belsen, gdje je i umrla 1945. godine.

Annemarie Bekker, glasnogovornica muzeja, rekla je da je publikacija namijenjena tinejdžerima koji možda nisu uspjeli doći do knjige Anne Frank, dnevnika koji je postao najrašireniji dokument proizašao iz holokausta.

"Nisu svi pročitali dnevnik", rekla je Bekker i dodala kako čitanje knjige ne isključuje strip. Korištenje crteža, stripa kako bi se ilustrirale ozbiljne historijske teme, pa čak i genocid, nije neuobičajeno. Maus, strip Arta Spiegelmana, biografija je autorova oca, Vladeka Spiegelmana, poljskog Židova koji je preživio holokaust. U njemu su Židovi prikazani kao miševi, a Nijemci kao mačke. Strip je prvi put objavljen 1986., kasnije je nastao i drugi tom, a 1992. je nagrađen specijalnim Pulitzerom, inače nagradom za novinarske radove.

Borci protiv fašizma
Spomenuti stripove koji su objavljivani u Jugoslaviji možda nije primjereno zbog nivoa umjetničke vrijednosti, ali ne može se ignorisati činjenica da su objavljivani stripovi o partizanskim bombašima, dječacima Mirku i Slavku. Glavni su junaci bili izmišljeni, ali ideja stripa o dječacima partizanima imala je podlogu u stvarnom životu te je kao takva korištena i u jugoslavenskoj kinematografiji.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije