Stephen King vraća vampire na scenu u punom sjaju

Radiosarajevo.ba
Stephen King vraća vampire na scenu u punom sjaju

Kingov američki vampir Skinner Sweet je nemilosrdni, iznimno nasilni, bazični opaki krvopija koji užasava, a ne lomi srca tinejdžerki.

Za nekoga ko je prije sedam godina najavio da će u spisateljsku penziju, a zatim se ipak vratio pisanju, za koje tvrdi da je danas “mnogo sporije i napornije” nego prije, Stephen King je poprilično plodan autor.

Sredinom novembra na policama američkih knjižara pojavit će se njegov najnoviji uradak - roman Under the Dome. Knjiga “epskih razmjera” spoj je dviju priča koje je King pisao tijekom 1970-ih i 1980-ih, a sada ih napokon spojio i dovršio. Sudeći po prvim reakcijama kritičara koji su imali priliku pročitati dovršen rukopis, priča o gradiću u američkoj saveznoj državi Maine koji iznenada prekriva neprobojna kupola i odjeljuje ga od ostatka svijeta izuzetno je uzbudljiva, impresivna i složena...

350 miliona knjiga

Ali, čovjek koji je preko 30 godina neosporeni kralj strave s više od 350 miliona prodanih primjeraka knjiga uvijek traži nešto novo. King je prvi pisac koji objavio e-knjigu (Riding the Bullet, 2000.) i time šokirao mnoge svoje kolege i izdavače. Ove je godine u februaru napisao priču ekskluzivno za “elektronsku knjigu” Kindle.

Vjerne fanove razveselila je nedavno objavljena vijest da će u martu sljedeće godine moći vidjeti i strip za koji je originalni scenarij osmislio Stephen King.

Kingove priče i romani idealni su za obradu u stripovskoj formi, pa pomalo čudi to što se taj svestrani autor do sada nije bavio tim medijem. Neke njegove romane, primjerice The Stand i The Dark Tower, drugi su autori obradili u stripu, no sam King do sada nije pisao scenarije za devetu umjetnost.

Za novu ediciju - American Vampire (Američki vampir), u izdanju slavnog DC Comicsa, a pod njihovom etiketom Vertigo, King će kao scenarist potpisati prvih pet brojeva stripa, dok će na drugih pet raditi mladi pisac Scott Snyder. Crtač je Rafael Albuquerque, Brazilac najpoznatiji po radu na Batmanu i Supermanu.

Ideja za američkog vampira je Snyderova. On je uspjeh postigao 2006. godine knjigom priča Voodoo Heart. Tada je i upoznao Kinga koji je dvije priče iz njegove knjige odabrao za antologiju najboljih američkih kratkih priča 2007. godine.

Kada je Snyder urednicima u Vertigu predložio ideju o američkom vampiru, iako su joj bili spremni dati zeleno svjetlo, tražili su i preporuku. Snyder se odlučio obratiti za pomoć baš Kingu - u e-mailu mu je obrazložio svoju ideju. Bio je šokiran kada mu je slavni pisac vrlo brzo odgovorio da je oduševljen pričom. Kingu se svidio lik vampira Skinnera Sweeta i rekao je da je spreman pomoći u pokojem scenariju, ako to Snyder i Vertigo žele. Dakako da su ga željeli - bolju preporuku mladi autor nije trebao.

Vampir koji voli sunce

"Volim priče o vampirima, a ideja da slijedimo mračne putove jedinstvenog američkog vampira doista je zapalila moju maštu. Prilika da radim na priči o njegovu početku, da budem ‘prisutan u trenutku stvaranja’ vrlo je uzbudljiva", izjavio je King poslije u jednom intervjuu. "Scottu dugujem veliku zahvalnost što mi je dopustio da dijelim njegovu viziju i popijem gutljaj iz njegove ‘kante krvi’".

Njihov prvi vampir, Skinner Sweet, neće se uklopiti u trend koji u posljednjih nekoliko godina doslovce hara filmovima, serijama, knjigama i srcima tinejdžerki. Nema tu ništa od Sumraka ili Okusa krvi, nema zaljubljenih besmrtnika i žena koje su spremne žrtvovati sve da bi bile sa svojim dragim dugih očnjaka.

Uz Kingov dodir - Skinner Sweet je nemilosrdni, iznimno nasilni, bazični opaki krvopija. Američki mu štih daje činjenica da je on vampir kauboj, revolveraš i pljačkaš banaka, a priča će se protezati od 1880-ih i vremena Divljeg zapada prema sadašnjosti. Sweet je dobro opremljen - ima različite kandže i različite očnjake za različite prilike. Dodatni “zaplet” je činjenica da je on vampir koji se ne boji sunca, naprotiv - ono ga puni energijom.

Istovremeno, Scott Snyder će raditi na pet scenarija, čija je priča smještena u 1920-e, a koji će predstaviti ambicioznu, modernu mladu ženu Pearl. Ona je ljepotica koja sanja o tome da postane filmska zvijezda, no čeka je sudbina prve žene koju u vampiricu pretvara baš Sweet.

Ljubitelji stripa i Kinga žedno gutaju najave i sve dosad iznesene detalje te se nadaju da će u vremenima kada se čini da su bića žedna krvi svuda oko nas scenaristi i crtač uspjeti postići gotovo nemoguće - originalan, inventivan i doista strašan novi strip-serijal o vampirima.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije