Starinski aparati i preparati – Za šta smo ih nekad koristili?

Radiosarajevo.ba
Starinski aparati i preparati – Za šta smo ih nekad koristili?
/ Do you know
Možda vam je čudno što nove generacije ne znaju kako izgleda kaseta ili disketa, ili čak šta je walkman. A da li vi znate šta su posude za kosu ili mikrometri ljepote i šoljice od antimona?

1. Ravnatelji trave – Razlikuju se od današnjih kosilica jer su u pitanju ogromni okrugli komadi cementa koji se zakače na traktor. Oni izglađuju površinu i pomažu sjemenu trve da se primi za zemlju. Najviše se koriste na mekanoj zemlji.

2. Opstetrični model trudničkog stomaka (phantom) – On se koristio prije u 18. stoljeću kako bi pokazao kako izgleda stomak trudnice, imao je minijaturne fetuse koji su se mogli pomjerati u više pravaca kako bi se vidjelo u kojem sve položaju mogu biti okrenute bebe, piše Mentalfloss.

3. Posude za kosu – Kosu koju iščetkate, da li bacate? Od Viktorijanskog doba do 20. stoljeća, kosa se skupljala u posebnu posudu i koristila za jastuke, jastučiće za iglice, dodatke za kosu...

4. Mikrometar ljepote koristio je čuveni MaxFactor kojim su željeli pomoći šminkerima da shvate kojem dijelu lica neke starlete ili glumice se trebaju posveiti. Mogao se namjestiti na 325 načina.

5. Mortsef – Sef za čuvanje tijela mrtvaca. U devetnaestom stoljeću medicinska nauka je cvjetala, a studenti su vježbali svoja umijeća na leševima poklonjenim nauci. Ipak, u to vrijeme takvih nije bilo mnogo, jer su ljudi vjerovati da samo „netaknuti“ mogu na nebo, te su se često koristila tijela smaknutih kriminalaca. Tada je na scenu stupilo pljačkanje grobova. U Škotskoj su se toliko plašili krađe tijela, da su koristili sefove za mrtvace koji su bili u različitimoblicima.

6. Posuda ili čaša iskovana od antimona (antimony cup) – U kojoj bi vino odstajalo 24 sata i poprimilo laksativno djelovanje. Antimon bi djelovao na vino i proizveo pročistač organizma. Ipak, trebalo je znati dozirati, inače bi došlo do trovanja i smrti.

7. Četka sa šiljcima – Korištena za vrijeme žute groznice kako bi se zbušle rupe u sobi i napravila fumigacija, da bi se spriječilo širenje bolesti. Ipak, ovaj aparat je bio beskoristan jer se žuta groznica prenosila ujedima komaraca, no oni to tada nisu znali.

8. Komad drveta poput zvečke – Koji bi koristili oboljeli od lepre kako bi nagovijestili svoj dolazak.

9. Lažni tenkovi – Tenkovi korišteni kao mamci, upotrebljavani su da zastraše neprijatelje u Prvom svjetskom ratu (na obje strane).

10. Kateter za uretru – Stavlja se unutar tijela, do urinarnog trakta i rasteže ga.

11. Aparat doktora Clarka – Korišten 1800-h za liječenje bolesti leđa poput skolioze.

12. Solariji za bebe – Korišteni da liječe rahitis kod beba u zimskim mjesecima.

13. Prototip defibrilatora – Caude Beck je bio pionir u liječenju problema srca i prvi je koristio defibrilator da oživi pacijenta 1947. godine. Bii je napravljen od srebra.

14. Stolica za rađanje – Stolica se mogla prilagođavati i koristila se od 1750 do 1850. godine.

15. Radioaktivna voda – Te 1928. godine, Eben Byers je bio čelični magnat koji je bio ovu vodu kako bi bio vitalniji. Prestao je dvije godine kasnije kad su mu ispali zbui. Umro je 1932. godine sa rupama u lobanji i raspadajućeg tkiva.

16. Ventilator za više osoba – Korišteni 1950-ih kako bi pomogli osobama koje su bolovale od dječije paralize, te im omogućavali da lakše dišu.

17. Heroin za djecu – Komercijaliziran 1890-ih, kao lijek za kašalj i bol, piše Doyouknow.

18. Pastile za zubobolju od kokaina – Korišteni 1885. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije