Šta kada vam na kompjuteru odjednom ne radi USB ulaz?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kada vam na kompjuteru odjednom ne radi USB ulaz?
FOTO: Pixabay / Nekoliko uspješnih trikova

Mnogi se ne tako rijetko susreću s problemom da njihov omiljeni USB ulaz na laptopu ili kompjuteru više ne radi. Najbolji pristup rješenju je dijagnostika. Za najbolji početak dijagnostike potrebno je utvrditi da je riječ o pokvarenom ulazu, a ne USB uređaju, piše Makeuseof.

Za početak isti USB uključite u drugi ulaz. Ako USB proradi, problem je u ulazu. Ako uređaj ne proradi, možda je problem u njemu. Ako postoji problem sa USB portom, prepoznat ćete ove probleme: USB je nemoguće prepoznati, vaš OS prikazuje poruku o greški vezanoj uz uređaj.

Koji god problem bio, trebat ćete istražiti kakvo je stanje sa USB ulazom i radi li se o oštećenju? Najsigurniji pristup je gašenjem PC-ja ili laptopa i pregledom ulaza. Ako je pun prašine, moguće je da ona uzrokuje problem. Prašina smanjuje protok zraka i može prouzrokovati zagrijavanje sistema.

Ovo je prilično opasno za prijenosnike gdje pregrijavanje može ugroziti performanse za samo nekoliko sekundi. Ovaj problem rješiv je uz pomoć komprimiranog zraka ili usisavača.

Druga metoda je migoljenje ukopčane žice. Ako ulaz migolji s njom i nije fiksiran, moguće je da ste pronašli kvar.

Rješavanje ovog problema najbolje je prepustiti stručnjaku. Jeste li pokušali ugasiti i upaliti kompjuter?, jedna je od najčešćih IT poštapalica koja se ponavlja zato jer zaista radi. Ako vaš kompjuter odbije prihvatiti USB koji ste ukopčali, pokrenite ga ponovo. Ako ni nakon toga ne proradi, vrijedi malo prokopati po device manageru.

Počnimo desnim klikom na Start i biranjem opcije Device Manager. Ova aplikacija korisniku omogućava kontrolu nad uređajima spojenima na kompjuteru uz beneficiju elegantnog abecednog grupiranja u kategorije. Tamo pronađite Universal Serial Bus controllers na samom dnu liste.

Proširite listu i potražite USB Host Controller. Niste ga pronašli? Ovo možda objašnjava zašto USB ne radi. Da biste ovo popravili kliknite na Scan for hardware changes na traci s alatima čime ćete započeti provjeru svog spojenog hardvera, kompjuter će prepoznati USB ulaz i sve što je uz njega povezano.

Ako to ne radi, vrijedi malo pričekati i opet instalirati USB Host kontrolere. Desnim klikom na svaki USB Host Controller na listi i birajte Uninstall. Nakon što ste to napravili, opet pokrenite kompjuter. USB kontroleri će se nakon toga automatski instalirati i možda popraviti vaš problem. Vodite računa da ćete isključivanjem ulaza u koji je priključena tipkovnica ili miš isključiti taj uređaj.

Nakon ovoga bi USB ulazi trebali raditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije