Šta je donio ovogodišnji E3

Radiosarajevo.ba
Šta je donio ovogodišnji E3


Proteklih dana u Los Angelesu se održavao najpoznatiji svjetski sajam elektronske zabave, E3 (Electronic Entertainment Expo). Gejmeri su došli na svoje kada su najveće kompanije predstavile svoja zadnja dostignuća.

Prvi je Microsoft - imali su solidnu konferenciju kojom su otvorili ovogodisnji E3. Bilo je mnogo zanimljivih stvari, ali definitivno se izdvajaju nova verzija popularne konzole Xbox 360 i tehnolosko cudo Kinect.

Sta je to Kinect?
Sve je krenulo sa Nintendovim Wiiom, kada je uveden novi nacin upravljanja, koji uključuje fizički pokret cijelog tijela (ne samo palčeva, kako je bilo prije). Kinect uvodi novu dimenziju igranja. Naime, igra se bez kontrolera (daljinskog), a na igraču je da imitira prave poteze. Već su se razvile i igre za ovu spravu (koja je dodatak za xbox 360). Jedna od njih je fitness- igra koja smiješta igrača u virtuelnu salu i zadaje mu razne vježbe. Tu su i porodične igre koje je razvio sam Microsoft. Sve u svemu Kinect je jedno čudo tehnologije koje će, nadamo se, što prije postati dostupno i nama.

http://www.youtube.com/watch?v=7LYZN2R2XxY

Nintendo
Sljedeći od velikih proizvođača je Nintendo. Oni su uspjeli u manje-više nemogućem: napravili su 3D ekran koji ne zahtijeva naočale. Naime, na već popularni DS (ručnu konzolu) ugradili su mali 3D ekran, pa je proizvod poprimio ime 3DS. Osim ovoga, predstavili su i mnoštvo drugih igara.

http://www.youtube.com/watch?v=LKBtIthEhj0

Sony
Zadnji od „3 velika“ je Sony. Oni koji redovno prate ovakve događaje smatraju da je Sony ove godine zakazao. Predstavili su nešto što smo viđali i do sada - Sony Move. Sam naziv podrazumijeva pokret, a način rada je veoma sličan wii-u. No ima nešto zanimljivo: kada se ukrsti wii sa svojim načinom kontrole i Playstation 3 sa svojim grafičkim sposobnostima rezultat je zanimljiv.

http://www.youtube.com/watch?v=KywklJJoJ5s

EA i Ubisoft

Dva „manja“ izdavača koja su se predstavili i na press konferenciji su Ubisoft i EA Games. Ubisoft je imao veoma smiješnog voditelja i mnoštvo interesantnih igrica, dok je EA games iznenadio nevjerovatno dobrim naslovima.

Od Ubisofta nam dolazi Assasin's Creed: Brotherhood kao i Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier. Ea je predstavio dugo cuvanu tajnu: novi Need For Speed: Hot Pursuit (koji je razvio Criterion Games Studio), nastavak nevjerovatnog Dead Space-a, novi Medal Of Honor, Crysis 2, Madden NFL.

Vjerovatno najveće dostignuće EA Gamesa je MMA (mixed martial arts-mijesane borilacke vjestine). Igrači će biti u mogućnosti da se bore preko interneta i čitav svijet će moći gledati te borbe jer će biti emitirane uživo. Tu će biti i stvarni komentator da unese malo života u, ionako zanimlive borbe, a hiljade i hiljade igrača širom svijeta će to gledati na svojim televizorima. Protivnici će biti odabirani po snazi, iskustvu i "smack talku". Smack talk je mogućnost da borci prije meča jedan drugom upute verbalne poruke, a najčešće se radi o prijetnjama izrečenim osebujnim gejmerskim vokabularom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije